Citrónové tiramisu (vegan)

Milujem klasické tiramisu s amarettom, ale chcela som skúsiť niečo nové. Tak som sa odhodlala na svieže a letné citrónové tiramisu s limoncellom a náznakom bazalky. Toto tiramisu má jemne sladký citrónový krém preložený domácimi piškótami zo Slovegán 3 kuchárky (práve teraz v zľave!), ktorým dodáva šmrnc limoncello, a na vrchu nájdete extra kyslú citrónovú polevu. Tento dezert môže byť aj úplne bez laktózy, vegánsky, a v recepte nájdete aj nealkoholickú verziu!

Citrónové tiramisu:

Počet porcií9 porcií
Celkový čas1 hod. 30 min.

Krém:
 450 g rastlinného mliekamandľové mlieko Body and Future
 80 g citrónovej šťavyalebo 40 g šťavy a 40 g limoncella
 120 g kryštálového cukru
 70 g kukuričného škrobu
 1 čl vanilkového extraktu
 štipka soli
 180 g rastlinného masla
 500 g vegánskeho mascarpone (Meggle, Schlagfix, Rajo) alebo hustej rastlinnej smotany (Plant On, Vemondo)
 vegánske piškótyak máte kuchársku knihu Slovegán 3, recept na domáce nájdete v nej; pripravte si dvojnásobok cesta ako je v recepte
Sirup s limoncellom
 60 g vody
 25 g cukru
 25 g citrónovej šťavy
 ½ BIO citróna - kôra
 1 vetvička bazalky
 120 g limoncella
alebo nealko sirup:
 120 g vody
 50 g cukru
 50 g citrónovej šťavy
 1 BIO citrón - kôra
 1 vetvička bazalky
Poleva:
 100 g citrónovej šťavy
 10 g kukuričného škrobu
 1 BIO citrón - kôra
 100 g cukru
 80 g rastlinného masla

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

Ingrediencie

Krém:
 450 g rastlinného mliekamandľové mlieko Body and Future
 80 g citrónovej šťavyalebo 40 g šťavy a 40 g limoncella
 120 g kryštálového cukru
 70 g kukuričného škrobu
 1 čl vanilkového extraktu
 štipka soli
 180 g rastlinného masla
 500 g vegánskeho mascarpone (Meggle, Schlagfix, Rajo) alebo hustej rastlinnej smotany (Plant On, Vemondo)
 vegánske piškótyak máte kuchársku knihu Slovegán 3, recept na domáce nájdete v nej; pripravte si dvojnásobok cesta ako je v recepte
Sirup s limoncellom
 60 g vody
 25 g cukru
 25 g citrónovej šťavy
 ½ BIO citróna - kôra
 1 vetvička bazalky
 120 g limoncella
alebo nealko sirup:
 120 g vody
 50 g cukru
 50 g citrónovej šťavy
 1 BIO citrón - kôra
 1 vetvička bazalky
Poleva:
 100 g citrónovej šťavy
 10 g kukuričného škrobu
 1 BIO citrón - kôra
 100 g cukru
 80 g rastlinného masla

Pokyny

Citrónové tiramisu
citrónové tiramisu vegan

Krém:

V miske zmiešajte 100 g mlieka a kukuričný škrob. Zvyšok mlieka dajte do hrnca a pridajte citrónovú šťavu (a limoncello), cukor, soľ a vanilkový extrakt. Pridajte zmes mlieka s kukuričným škrobom a všetko priveďte k varu. Keď zmes zhustne na puding, odstavte ju z ohňa, vmiešajte rastlinné maslo a povrch prekryte kuchynskou fóliou, aby sa nevytvorila šupka. Krém odložte do chladničky aspoň na hodinu. V robote alebo ručne rozmiešajte vegánske mascarpone a postupne pridávajte vychladnutý puding. Miešajte, kým nevznikne hladký krém.

Sirup:

Či spravíte alkoholickú alebo nealkoholickú verziu, začiatok je rovnaký. V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie okrem limoncella. Zohrievajte na strednom ohni, kým sirup nezačne bublať a cukor sa neroztopí. Potom ho hneď odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí pridajte limoncello, ak robíte alkoholickú verziu, a následne už len namáčajte piškóty.

Pripravte si zapekaciu misu alebo menšie misky, do ktorých chcete tiramisu skladať. Na dno pridajte pár lyžíc krému, celé dno pokryte piškótami, na ne dajte asi polovicu krému, znova vrstvu piškót a zvyšok krému, ktorý zarovnajte. Video postup nájdete tu. Tiramisu dajte chladiť, kým pripravíte polevu.

Poleva

V hrnci zmiešajte citrónovú šťavu s kukuričným škrobom, pridajte citrónovú kôru a cukor. Všetko priveďte k varu. Keď poleva zhustne, pridajte a vmiešajte rastlinné maslo. Polevu nechajte krátko vychladnúť a vylejte ju na tiramisu. Citrónové tiramisu nechajte cez noc v chladničke odležať.

Tento svieži dezert je ideálny na letné dni, prekvapí vás svojou jemnosťou a sviežou citrónovou chuťou.

Ak milujete citrónové dezerty, skúste aj citrónový chlebíček.

vegánske citrónové tiramisu a vegan piškótami
vegánske citrónové tiramisu a vegan piškótami

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 6 192 times, 68 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *