Vylepšila som jeden z obľúbených receptov na čokoládové brownies s ríbezľovým džemom, aby okrem skvelej chuti ešte aj maximálne lesklé a s povestnou cukrovou krustou! Trik je v tom, dobre na začiatok roztopiť cukor, ktorý za túto lesklú krustičku zodpovedá. Preto najskôr privediem k varu cukor a vodu a keď je väčšina kryštálov preč, pridám maslo a zvyšok ingrediencií. Pre zaujímavejšiu chuť nikdy nevynechám kyslý džem ako ríbezľový či brusnicový. Už nejedného človeka presvedčili, že brownies môžu byť šťavnaté a nebezpečne chutné. Vyskúšajte a poďakujete sa mi.
Čokoládové brownies:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Pripravte si formu 24×24 cm a vyhrejte rúru na 175 stupňov. Ak máte inú veľkosť formy, tak môžete množstvo ingrediencií zmenšiť o polovicu alebo zväčšiť o polovicu alebo tretinu, aby bolo akurát na váš plech.
V menšom hrnci zalejte cukor vodou a najskôr bez miešania začnite zmes zahrievať a miešajte len veľmi jemne. (Ako pri robení karamelu, nechcete aby vám nejaké kryštáliky zostali na stranách hrnca, lebo vám zmes začne pri tuhnutí znova kryštalizovať. S množstvom cukru sa môžete hrať a uberať, nešla by som pod 150 g, ale už riskujete menší lesk povrchu.) Keď zmes zovrie, jemne všetko premiešajte odložte ju z ohňa.
Teraz môžete vmiešať studené rastlinné maslo, ktoré sa v cukre ľahko roztopí a všetko schladí. Keď už má zmes teplotu len okolo 40 stupňov, vmiešajte nasekanú čokoládu, psyllium či ľan a džem. Pri brownies je dôležité mať naozaj kvalitnú a chutnú čokoládu, kedže toto je hlavná chuť celého dezertu. Ja siaham po francúzskych čokoládach, ktoré nájdete tu.
Vo väčšej mise dobre zmiešajte múku, kakao, kypriaci prášok a cukor. K suchým ingredienciam pridajte vlhké a vymiešajte hustejšie cesto – miešajte len kým nezmiznú hrudky múky. Tekutosť ovplyvní aj to, aký džem ste použili, ale to nie je problém. Podľa hustoty treba len upraviť čas pečenia.
Na záver môžete vmiešať kúsky čokolády alebo oriešky.
Pečenie:
Cesto vlejte do formy vystlanej papierom na pečenie, zarovnajte a dajte ho piecť do rúry na 175 stupňov na asi 20-25 minút. Každá rúra pečie inak, moja pečie silnejšie, takže stačí 20 minút pre naozaj šťavnaté fudgy brownies. Vy môžete potrebovať dlhší čas ak cesto bolo tekutejšie alebo vaša rúra pečie menej. Ak chcete cesto otestovať špáradlom, malo by byť stále vlhké a lepiť sa na špáradlo, ale nemalo by byť v strede absolútne tekuté.
Po upečení nechajte brownie hodinu vychladnúť. Skvelý je poliaty kondenzovaným karamelizovaným kokosovým mliekom – vegan salkom.
Video recept nájdete na mojom instagrame tu.