Ak hľadáte recept na sladkú pochúťku, ktorá je zároveň vegánska a ľahko sa pripravuje, mám pre vás recept na nepečený karamelový koláč s banánmi. Je inšpirovaný klasický Banoffee koláčom! Základ vytvoríte jednoduchým lotuskovým korpusom, ktorý naplníte krémom z pudingu so slaným karamelom, banánmi a šľahačkou.
Karamelový koláč s banánmi:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Kým začnete s prípravou, vytiahnite z chladničky maslo na krém, aby získalo izbovú teplotu. Rovnako použite i rastlinné mlieko ozbovej teploty. Na mojom instagrame nájdete aj video.
Korpus na karamelový koláč a banánmi:
karamelové sušienky rozmixujte alebo rozdrvte valčekom na drobno. Pridajte kakao a a roztopené rastlinné maslo. Všetko zmiešajte. Pripravte si formu na koláč s priemerom asi 28 cm. Na dno dajte kruh z papiera na pečenie a dnu vysypte sušienkové cesto. Rukami základ dobre roztlačte na dno a na strany. Korpus dajte do chladnčiky stuhnúť, kým pripravíte krém.
Krém:
V mlieku izbovej teploty rozšľahajte podľa návodu Creme Olé puding, ktorý netreba zahrievať. Miešajte kým nezhustne. Odložte bokom. Zmäknuté maslo tiež vyšľahajte do svetla – zaberie to pár minút, kým neuvidíte, že je svetlejšie a krémové. Následne začnite postupne pridávať vyšľahaný puding.
Pri tomto kréme je dôležité, aby všetky ingrediencie mali rovnakú izbovú teplotu – ideálne okolo 25 stupňov, aby sa maslo a puding krásne spojili. Ak je u vás chladnejšie a krém nebude hladký, tak odoberte asi polovicu a zajtrejte ho nad parou alebo v mikrovlnke a znova zašľahajte do studenšieho krému. Opakujte, kým nebude krém hladký.
Krém dajte do sušienkového korpusu a zarovnajte.
Ozdoba:
Na vrch pridajte nakrájané banány na kolieska a pripravte si želé na polevu.
Zmiešajte vodu, cukor a číre tortové želé. Zmes privedťe k varu za stáleho miešania a následne nechajte jemne vychladnúť – nie však úplne, aby želé nestuhlo. Pri chladnutí ho priebežne miešajte a potom ním polejte banány.
Vrch odzobte trochou vyšľahanej vegánskej smotany na šľahanie a posypte kakaom. Nechajte stuhnúť aspoň 4 hodiny alebo cez noc, kým sa pustíte do krájania.
Pozrite sa aj na môj posledný recept na Makovo jahodovú tortu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.