Pistáciový Veľkonočný baranček bez lepku snáď poteší všetkých, ktorí mi píšete o vegánske bezlepkové recepty. Dnešný recept je naozaj špeciálny, lebo je to môj prvý bezlepkový recept. A vyšiel skvelo. Cesto je mäkké, šťavnaté a hlavne chutné! To je určite aj veľká zásluha piestáciového masla, ktoré s malinami tvorí dokonalú kombináciu chutí. Použiť však môžete akékoľvek orieškové maslo – ochutené čokoládou, vanilkou alebo prírodné.
A čo som sa naučila? Bezlepkové cesto potrebuje viac rastlinného mlieka, kypriaceho prášku, hodí sa aj jablkové pyré či banán pre vláčnosť. Super je, že cesto môžete miešať a miešať, a aj nechať ho pred pečením odstáť! Ak hľadáte recept na klasického barančeka, tak ten nájdete tu.
Pistáciový Veľkonočný baranček:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Formu na barančeka (alebo bábovku) jemne vytrite rastlinným maslom a vysypte trochou bezlepkovej múky. Trúbu si zohrejte na 180 stupňov.
Do veľkej misy preosejte 300 g bezlepkovej múky. Pridajte cukor, kypriaci prášok, vanilku a soľ. V druhej mise zmiešajte rastlinné mlieko, orieškové maslo – pistáciové, jablkové pyré a olej. Podľa potreby pridajte zelené potravinárske farbivo, ak vaše pistáciové maslo nie je z lúpaných pistácií a teda zelené.
Mokré ingrediencie vlejte do nádoby s múkou a pomaly ich do múky vmiešajte. Miešajte metličkou či vareškou až kým neuvidíte, že zmizli všetky hrudky múky a cesto je hladké. Tu sa nemusíte báť, že cesto príliš premiešate. Miešanie aj odstátie bezlepkovému cestu pomáhajú.
Následne vmiešajte nasekané pistáciové orechy a maliny.
Cesto vlejte do predpripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Barančeka pečte asi 60 – 70 minút a kontrolujte ho špáradlom. Špáradlo pichajte hlavne do najväčšej časti formy – hrudník barančeka. Keď odtiaľ vytiahnete špáradlo úplne suché, tak máte barančeka dopečeného. Ak vám na špáradle zostáva mokrá povlak z cesta, tak pečte ďalej. Ak by vrch viac hnedol, prikrite ho alobalom.
Po dopečení nechajte barančeka vo forme 30 minút vychladnúť. Až potom ho z formy vyklopte. S dobre vymastenou formou by to malo ísť ľahko. Po vyklopení barančeka hneď vzpriamte, aby sa nezlomil. Keďže nemá rovný „chrbát“ a jeho hlavu nič poriadne nepodopiera, tak by sa mohla odlomiť.
Pocukrujte ho a po úplnom vychladnutí ho krájajte a podávajte s čerstvými malinami alebo malinovým pyré.
Tento recept vznikol v spolupráci s bezlepkovými múkami Schär. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie sladké recepty nájdete tu.