Jediná vec, ktorá mi dlhé roky, ako vegánke, chýbala na Vianočnom stole, bol med. Teraz si ho varím zo 4 jednoduchých ingrediencií. Vegan med z jabĺk, ktorý je doplnený o citrón, trstinový cukor a kamilku, dokáže nahradiť včelý med nie len v čaji ale i pri pečení medovníkov či marlenky. Chutí užasne! Milujem ho na vianočke aj na obyčajom chlebe. S kvalitným trstinovým cukrom s melasou dosiahnete naozaj krásne tmavý a voňavý med. Použiť sa dá i bežný cukor, ale určite odporúčam trstinový, aby ste dosiahli ten najvoňavejší zážitok plný ovocných aróm.
Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk. Skrz môj odkaz nájdete moje obľúbené produkty. Okrem množstva vegánskych potravín na Aktine nájdete skvelý trstinový cukor vhodný na tento recept a iné skvelé suroviny na vianočné pečenie. Dokonca aj skvelé džemy bez cukru! Ak chcete vyvážiť tento med niečim bez pridaného cukru.
Pamäatajte ale, že doležité je množstvo, či už použijete akékoľvek sladidlo na pečenie vašich koládikov, žiadne nie je tak zdravé,a by ste mohli zjesť celý plech. Množstvo je prvoradé.
Vegan med z jabĺk:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Postup:
V hrnci zmiešajte a priveďte k varu jablkovú šťavu, trstinový cukor a citrónovú šťavu. Po zovretí znížte intenzitu varenia a pridajte dve vrecká kamilkového čaju. Chcete aby cukor a šťava len jemne bublali a vznikala para. Po 10 minútach vrecká vyberte a pokračujte vo varení, kým sa med nezredukuje na polovicu, čo zaberie ďalších asi 30 minút. Radšej varte na nižšej teplote a dlhšie, aby ste med nepremenili na karamel.
Takto by ste mali dostať približne 400 g medu. Ak by bol príliš hustý, môžete ho zriediť vodou. Ak tekutý, tak pokračujte v pomalom redukovaní.
Med zlejte ho do sterilizovaného zaváraninového pohára, dajte vychladnúť, dobre uzatvorte a skladujte v špajzi alebo na polici pri bežnej izbovej teplote. Tento med vám vydrží v špajze celý rok, alebo kým ho nespotrebujete.
Moje ďalšie Vianočné recepty nájdete tu. A v mojich Slovegán kuchárkach. Tento recept nájdete aj v najnovšej Slovegán 3 kuchárke.
Prečo vegáni nejedia med?
Lebo je to živočšny produkt :)