Vegan medovníky s lekvárom

Mäkké, voňavé a plné džemu. Vegan medovníky s lekvárom, ktoré si tieto Vianoce zamiluje aj medovníkový grinč. Sú plné tých najlepších aróm. A tá rumovo cukrová poleva! Tá dodá ďalší level chutí a aj mäkkosť. Zvnútra zapracuje hustý lekvár, ja miluje ríbezľový, ale slivkový aj višňový budú tiež skvelé. A aj keď je to pracnejšie, tieto vegánske medovníky si budem piecť už každé Vianoce. Sú najlepšie, aké som ochutnala aj upiekla.

Pre tento recept som použila moju spoluprácu s korením Veganek. Milujem ich Staročeské perníkové korenie, ktoré má tú pravú perníkovú chuť a vráti vás do detstva. Teraz Veganek nájdete na Košík.cz a Rohlík.cz, kde majú veľký výber aj akčné ceny. Toto korenie si určite pridajte k nákupu!
 

Ingrediencie na vegan medovníky s lekvárom:

Počet porcií60 porcií
Čas prípravy1 hod. 30 min.Čas varenia25 min.Celkový čas1 hod. 55 min.

 120 g rastlinného maslaAlsan Bio, Naturli, vegan Hera, vegan Rama...
 10 g psyllia (2PL)alebo 2 PL mletého ľanu či chia
 120 g vody
 500 g hladkej pšeničnej múky
 200 g múčkového cukru + na polevu
 2 PL perníkového koreniaStaročeské perníkové Veganek
 5 g jedlej sódy (1 ČL)
 2 PL prírodného kakaa
 štipka soli
 75 g tekutého sladidlaagáve, datľový sirup, vegan púpavový či jablkový med
 pohár hustého lekváruslivkový, ríbezľový, višňový...
 rum na polevu

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 120 g rastlinného maslaAlsan Bio, Naturli, vegan Hera, vegan Rama...
 10 g psyllia (2PL)alebo 2 PL mletého ľanu či chia
 120 g vody
 500 g hladkej pšeničnej múky
 200 g múčkového cukru + na polevu
 2 PL perníkového koreniaStaročeské perníkové Veganek
 5 g jedlej sódy (1 ČL)
 2 PL prírodného kakaa
 štipka soli
 75 g tekutého sladidlaagáve, datľový sirup, vegan púpavový či jablkový med
 pohár hustého lekváruslivkový, ríbezľový, višňový...
 rum na polevu

Pokyny

Notes

Vegan medovníky plnené lekvárom
vegan medovníky s lekvárom

Náhrada vajíčka:

Ja obľubujem psyllium – vlákninu skorocelu, ktorú žoženiete v zdravej výžive aj lekárňach. Je neviditeľná v ceste a gel je veľmi pevný už za minútku. Nahradiť ju môžete mletým ľanom alebo chia, ktoré tiež vytvoria gél. Všetko v množstve 2 PL – odmerné polievkové lyžice, nie príborové. V gramoch použite 14 g mletého ľanu alebo 18 g mletých chia semienok.

Postup:

Rastlinné maslo nakrájané na kocky nechajte pri izbovej teplote zmäknúť. Psyllium zmiešajte s vodou – vznikne hustý gél, ktorý bude plniť úlohu vajíčka. Vo väčšej miske zmiešajte múku, cukor, perníkové korenie, jedlú sódu, kakao a soľ. Pridajte rastlinné maslo a končekmi prstov ho zapracujte do múky tak, aby ste dosiahli konzistenciu vlhkého piesku. Použiť môžete aj kuchynský robot s listovým nástavcom.

Pridajte psyllium s vodou, tekuté sladidlo vášho výberu a vypracujte nelepivé cesto. To zabaľte do potravinovej fólie a nechajte cez noc odležať v chladničke. 

Na druhý deň cesto rozdeľte na 4 časti. Naraz budete pracovať iba s jednou časťou, zvyšné medzitým vráťte do chladničky. Každú časť cesta vyvaľkajte najemne pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm. Medovníky vykrojte na väčšie tvary, ktoré sa vám budú dobre plniť – kolieska, srdiečka atď.

Do kúsku cesta dajte čajovú lyžičku hustého lekváru. Neprežeňte to, aby lekvár nevytekal. Okraje môžete jemne potrieť vodou, aby sa lepšie prilepila horná časť medovníka. Kraje poriadne pritlačte príborovým nožom. Hotové medovníky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov 6-7 minút. Nepečte ich pridlho, aby neboli tvrdé alebo sa nespálili.

Z celého množstva cesta by vám mali vyjsť 4 plechy a asi 60 kúskov plnených medovníkov.

Medovníky nechajte jemne vychladnúť – stačí pár minút, aby ste ich mohli držať v ruke. Ešte teplé ich rýchlo z hora namočte do rumu, potom hneď poriadne do práškového cukru a ešte raz super rýchlo do rumu. Takto nechajte medovníky úplne vychladnúť.

Ak chcete verziu bez stopy alkoholu napríklad pre deti, rum jednoducho vopred prevarte. Pri 70-80 stupňoch sa alkohol vyparí a zostane vám len aróma. Rum nechajte pred namáčaním vychladnúť.

Ak ste spravili všetko správne, hneď po vychladnutí budú mäkké. Skladujte ich v uzatvorenej dóze a v chlade ak ich budete piecť dlhšie pred sviatkami. Zostávajú mäkké aj keď sú vyložené niekoľko dní v neprekúrenej izbe. Ak by náhodou stvrdli, pridajte k nim do krabice vlhkú utierku, aby nasali vzdušnú vlhkosť.

Moje ďalšie Vianočné recepty nájdete tu. Video recept na medovníky nájdete na mojom instagrame!

plnené vegan medovníky
vegan medovníky plnené lekvárom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 37 308 times, 9 visits today)

13 Comments

  1. Slavka 27. novembra 2022 at 8:16

    Ahoj, dal by sa pre deti niečím nahradiť rum?

    Reply
    1. Surová dcérka 27. novembra 2022 at 22:44

      Ahoj, pre nealko verziu stačí rum predtým prevariť, alkohols a vyparí pri 70-80 stupňoch a zostane len aróma. :)

      Reply
  2. Monika 29. novembra 2022 at 8:58

    Ahoj. Ďakujem za recept. Keby som robila neplnenú verziu, čas a teplotu pečenia mám skrátiť? Ďakujem. ♥️

    Reply
    1. Surová dcérka 29. novembra 2022 at 10:25

      Ahoj, nemusíš, ak spravíš medovníky rovnako hrubé, takže nevaľjak na 2-3 mm ale 4-5 mm :) Kazdopadne ich treba sledovat aby sa nepiekli dlho a neboli tvrdé.

      Reply
  3. Marketa 1. decembra 2022 at 11:48

    Perníčky jsou úžasné,měkké, šťavnaté, poleva tomu dodává ještě další úroveň chuti. Budou mít své čestné místo na stedrovecernim stole každý rok! ♥️♥️♥️

    Reply
  4. Nina 1. decembra 2022 at 12:31

    Ahoj, myslis, ze by slo nahradit rastlinne maslo kokosovym olejom? Vdaka :}

    Reply
    1. Surová dcérka 1. decembra 2022 at 12:59

      Ahoj :) nahradit to ide, ale mozno treba zmenit trochu pomer oleja a múky,a by cesto bolos právne tuhé. Na blogu najdes aj iny recept, kde je olej alebo orieškové maslo :) https://www.dcerka.sk/medovniky-veganske-agavnicky/

      Reply
  5. Kristína 4. decembra 2022 at 10:33

    Ahoj, je možné použiť aj klasické maslo a ponechať pomer? Dakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 6. decembra 2022 at 14:43

      Ahoj, ano, nemalo by sa tým nič meniť :)

      Reply
  6. Katka 21. decembra 2023 at 11:27

    Nemůžu si pomoct, je to tak zku*veně dobré! Ďakujem za tento recept :D

    Reply
  7. Laura 3. decembra 2024 at 16:29

    Dobrý deň, myslíte že by sa hodil aj hustý čučoriedkový džem?

    Reply
    1. Surová dcérka 3. decembra 2024 at 16:53

      Dobrý deň, ak je naozaj hustý a s vysokým podielom cukru tak určite :)

      Reply
  8. Katarína 8. decembra 2024 at 19:28

    Ahoj.
    Skúsila som tento recept prvý krát. Vyšlo mi síce len 24 kusov, ale asi som mala väčšie vykrajovátko ❤️.
    Plnila som klasickým slivkovým lekvárom a z 2dcl rumu mi po prevarení zostalo len 0,5dcl, bála som sa, aby neboli alkoholové. Po ochutnaní mojím synom bola reakcia „mňam, to je dobré“ , takže určite do Vianoc ich ešte budem piecť niekoľko krát.
    Ďakujem za super recept a všetkým prajem krásne Vianoce

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *