Vegan makový cheesecake s bielou čokoládou a citrónovým krémom. Dokonalá kombinácia chutí, ktorú som doplnila aj o korpus s čiernym kakaom. Najdôležitejší je ale krém, ktorého základom je jednoducho tofu. Stačí ak tofu poriadne ochutíte citrónom, cukrom, bielou čokoládou, vanilkou a samozrejme makom.
Klasickou sviežou citrónovou polevou tiež nič nepokazíte. Ale k maku sa budú hodiť určite aj čerešne alebo slivky. Kludne ich nahádžte na cheesecake pred pečením a spravte si koláč podľa vašej chuti. Najhoršie je, že cheesecake by ste mali nechať poriadne stuhnúť, až potom krájať a vychutnávať. Krém je ľahký a jemný, chutí ako cheesecake!
Vegan makový cheesecake:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie na vegan makový cheesecake:
Základ na vegan cheesecake z tofu robím z vegánskych sušienok. Používam tieto zlaté ovsené, ktoré nájdete všade – teraz nájdete v obchode aj kokosové či škoricové, ak by ste chceli korpus ochutený. Avšak nemajú rovnaké zloženie, ako sušienky bez príchute a zistila som, že vám potom stačí pridať trochu menej múky. Takže na tom myslite, ak by ste používali iné sušienky s náhodne vegánskym zložením (napr. Digestive bez PO alebo Lotus sušienky pre karamelový korpus).
Bielu vegánsku čokoládu tiež nájdete v zdravej výžive a vegan obchodoch, ale napríklad túto Frankonia vegan čokoládu vídavam aj v supermarketoch (Tesco, Albert). V zdravej výžive a online nájdete iChoc. Ja si čokolády objednávam u Petry Stahlovej, kde má kvalitné vegánske francúzske čokolády. Použila som túto bielu Linnolat.
Použiť môžete akékoľvek biele tofu, ktoré máte radi. Ja rada používam tvrdé tofu Sunfood (Zdravé výživy, Terno, Jednota alebo Albert – pod lokálnou značkou Nature’s Promis), ktoré má neutrálnu chuť. Použiť môžete samozrejme aj klasické Lunter tofu (Billa, Tesco, Lidl – pod ich lokálnou značkou Chef Select), ktoré je o trošku mäkšie.
Vanilku najčastejšie používam celú alebo mletú. Nahradiť ju môžete aj vanilkovou pastou.
Ďalšie produkty, ktoré možno budet hľadať v bežnom supermarkete: kukuričný škrob, kokosová smotana Creamo, maslá Alsan Bio (Alsan som už okrem zdravej výživy našla aj v supermarkete Tesco) a Naturli.
Postup:
Začnite s prípravou základu. Maslo dopredu vytiahnite z chladničky, aby trochu zmäklo. Na drobno roxmizujte vegan ovsené sušienky a po rozmixovaní si odvážte 215g – niekedy býva v balení väčšie množstvo sušienok. Potom k nim pridajte hladkú múku a kakao. Všetko zmiešajte a pridajte aj na kocky nakrájané rastlinné maslo. Špičkami prstov zapracujte maslo a vytvorte cesto. Nemalo by byť moc suché ani príliš mokré.
Vyberte formu na cheesecake s priemerom asi 20 cm. Z papiera na pečenie si vystrihnite kruh s rovnakým priemerom, aby ste mohli dno vystlať papierom. Cesto vlošte do formy a vytvarujte korpus. Korpus tvarujem pomocou vrchnáku či pohára a stierky. Steny korpusu by mali mať výšku asi 4 cm pri tejto veľkosti formy. Steny robím hrubšie, o niečo viac ako 1 cm. Dno robím tenšie, asi 6-7 mm.
Vytvarovaný korpus dajte do chladničky, kým ho budete potrebovať.
Krém:
Trúbu zohrejte na 175 stupňov celzia – ohrev z hora a dola bez ventilátora. Nad parou alebo v mikrovlnke zohrejte a roztopte vegan bielu čokoládu.
Do mixéra vložte tofu, potom vlejte čokoládu, smotanu, citrónovú šťavu, práškový cukor, kukuričný škrob, vanilku, štipku soli. Všetko spolu rozmixujte do hladka, aby vznikol krásny krém bez hrudiek tofu. Mixujte asi 2 minúty. Potom ochutnajte a prípadne krém dochuťte podľa seba – viac cukru, viac vanilky či viac citrónu. Až na záver vmiešajte mletý mak, už bez mixovania.
Z chladničky vyberte korpus a vlejte doňho tofu krém. Vegan makový cheesecake oečte vo vodnej kúpeli – obaľte alobalom dno formy, vložte ho do hlbokého plechu a okolo nalejte horúcu vodu zohriatu v konvici.
Cheesecake pečte v trúbe asi 40 minút. Potor, aby ste vrch moc nepresušili, aj keď sa vám bude zdať ešte mokrý, potom popraská. Ak uvidíte znaky tmavnutia vrchu koláča, určite prestante piecť. Cheesecake nechajte po dopečení asi 1 hodinu chladnúť vo vypnutej jemne otvorenej rúre, aby ste predišli popraskaniu, či ste použili alebo nepoužili vodný kúpeľ.
Po dopečení nechajte vegan cheesecake vychladnúť vo forme a potom ho uložte do chladničky aby poriadne stuhol. Nechávam ho zvyčajne tuhnúť cez noc. Dajte mu aspoň 2 hodiny.
Citrónový krém:
Kým sa koláč pečie, pripravte si citrónový krém – curd. Odšťavte citróny a nastrúhajte citrónovú kôru. Sťavu prelejte do menšieho hrnca, pridajte kôru, cukor a kukuričný škrob. Škrob dobre rozmiešajte a sšetko na strednom ohni priveďte k varu, kým krém nezačne hustnúť. Po zhustnutí pridajte a rozmiešajte rastlinné maslo.
Kŕem môžete naliať na cheesecake predtým, ako ho dáte do chladničky, aby krém stuhol na vrchu a čo vám zistane si nechajte na polievanie pri servírovaní.
Po stuhnutí cheesecake vyberte z formy a krájajte na 8 kúskov. Skladujte ho v chladničke.
Pozrite sa aj na recept na klasický cheesecake s jahodovým krémom. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.