Včelie úle som jedla asi len jeden – dva krát v živote. A prišli mi suché. Tak som ich už nevyhľadávala. Vy ste si ale pýtali aj tento Vianočný dezert, takže som spravila moje vegan včelie úle, ktoré majú maximum náplne. A teda veľmi chutia aj mne!
Vegan piškóty:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie na piškóty, v druhej tekuté (olej a vodu). Olej s vodou prilejte k suchým ingredienciám a miešajte, kým sa nerozpustia posledné hrudky múky. Podľa použitej celozrnnej múky možno budete musieť pridať ešte 10-20 ml vody, ak by bolo cesto príliš husté.
Tvar piškót sa vám najjednoduchšie podarí dosiahnuť použitím vrecka na polevu. Na papier na pečenie si nakreslite kruhy vo veľkosti vašej formy na úľe. Ja som si robila piškóty s priemerom asi 3 cm.
Cesto naberačkou nalejte do vrecka a postupne ho začnite vytláčať do tvaru piškót. Dôležité je, aby ste nevytlačili cesta priveľa (ak bude kopček príliš vysoký, tak vzniknú piškóty väčšie, ako chcete) a pri vytláčaní sa vždy prstami dostali až na špičku vrecka a tok cesta tak úplne zastavili. Chce to trochu techniky. Ak máte silikónovú formu na piškóty alebo na makrónky, použite ju.
Piškóty takto vytláčajte na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto by vám malo stačiť približne na 1 plech. Piškóty pečte v rúre vyhriatej bez ventilátora na 175 °C asi 20-25 minút do chrumkava.
Po dopečení nechajte piškóty vychladnúť a až potom ich odoberte z plechu. Odložte si 20 piškót ideálneho tvaru, ktoré použijete na podloženie úľov, zvyšokrozmuxujte na jemno.
Vegan včelie úle :
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Maslo na cesto aj krém vyberte z chladničky, nakrájajte ho na kocky a nechajte ho zmäknúť. Nechajte ho v izbovej teplote kľudne hodinku či dve ak potrebuje.
V miske zmiešajte pomleté piškóty, múčkový cukor a kakao. Pridajte zmäknuté maslo a rum. A špičkami prstov začnite spájať maslo a múku, aby vzniklo nelepivé cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte ho do chladničky, kým pripravíte krém.
Ak chcete namiesto krému použiť vaječný likér, tak si ho spravte hustejší.
Teraz si pripravte vanilkový puding. V rastlinnom mlieku rozmiešajte kukuričný škrob (alebo vanilkový puding), vanilku a kurkumu. V menšom hrnci všetko priveďte k varu, aby vznikol hustý puding. Prekryte ho fóliou, aby nevznikla na povrchu „koža“ a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.
Zmaknuté maslo dajte do robota s metličkou na šľahanie alebo použite ručný šľahač. Maslo vyšľahajte s cukrom, potom pridajte puding izbovej teploty a rum. Sľahajte, kým nevznikne hladký homogénny krém. Docukrite či pridajte rum podľa chuti. Pridajte aj rastlinný emulgátor, ak ho máte, aby krém bol naozaj homogénny a maslo sa krásne zmiešalo s pudingom.
Plnenie úľov
Formu na úle vysteľte potravinovou fóliou, aby sa vám koláčiky lepšie vyberali. Cesto si rozdeľte na 20 rovnakých častí, každá bude mať asi 10-12 gramov. Z cesta vytvarujte placku a vložte ju do formy, poriadne ju zatlačte po celom vnútri prstom, aby ste vytvorili jamku. Keďže mám rada veľa krému, tak moje úle majú viac priestoru na krém. Jamku zaplňte krémom, môžete aj pomocou cukrárskeho vrecka a zakryte piškótou.
Úle dajte stuhnúť do chladničky na dve hodiny, potom ich pocukrujte a vždy ich skladujte v chlade.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.