Odľahčený vegan rajčinový aspik, ktorý vám pripomenie caprese šalát a skvelo sa hodí na teplú bagetku. Polejte olivovým olejom, opečte bagetku na vegan masle do chrumkava a servírujte s čerstvou bazalkou. Dokonalé „fancy“ raňajky aj desiata.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko a ich K-BIO šťavami.
Rajčinový aspik à la caprese:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Agar Agar: rastlinná želírujúca látka a alternatíva k želatíne. Nájdete ho už v bežných supermarketoch. Ja doma používam agar značky Grešík alebo Amylon. V bežnom supermarkete nájdete agar takýto alebo takýto.
Rajčinová šťava: Použiť môžete rajčinovú šťavu – džús alebo rozmixujte konzervované rajčiny.
Postup:
Recetp je rýchly a jednoduchý. Olivy umyte a niektoré nakrájajte na polovicu, niektoré nechajte v celku. Tofu nakrájajte na menšie kocky. Ak chcete, môžete namiesto tofu použiť aj váš obľúbený vegan syr nakrájaný na kocky, ale s tofu je to výživnejšie.
V malom hrnci zmiešajte rajčinovú šťavu, oregáno, olivový olej a čierne korenie. Podľa chuti šťavu posoľte. Na záver do šťavy vmiešajte agar agar, ktorý vytvorí aspik.
Šťavu postupne zahrievajte, až kým zhustne. Stačí na teplotu okolo 90 stupňov. Po zhustnutí primiešajte do aspiku olivy, tofu a bazalkové listy.
Teraz môžete zmes naliať do formy alebo misky. Použiť môžete vrecko na tlačenku, formičky na muffiny či koláč. Všetko dajte do chladničky, kde aspik za 30 minút stuhne a môžete ho krájať a servírovať poliaty olivovým olejom a s čerstvou bazalkou. Chuťou vám pripomenie caprese šalát!
Ďalšie raňajkové recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko a ich K-BIO šťavami.