Jednoduchý a svieži pomarančový tart vo vegánskej verzií, po ktorom vám nebude ťažko, ale dáte si ešte jeden kúsok. Je to celkom jednoduchý recept pozastávajúci z krehkého cesta a z pomarančového curdu. Ak máte radi citróny, mandarínky či grep, môžete si pripraviť aj tart aj so šťavou z týchto citrusov! Stačí vymeniť šťavu a dosladiť podľa potreby.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko a ich K-BIO šťavami.
Pomarančový tart:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie na pomarančový tart:
Psyllium: Psyllium je prírodná vláknina, ktorá tvorí hustý gél po kontakte s vodou. Preto je to dobrá náhrada vajíčka a pomáha predísť tomu, aby sa vám cesto trhalo. Nájdete ju v zdravej výžive, lekárňach a online napríklad tu.
Krehké cesto:
V miske zmiešajte hladkú múku maslo tak, aby vám vzniklo cesto s konzistenciou ako mokrý piesok. Využiť môžete aj kuchynský robot s listovým nástavcom. Následne pridajte cukor, soľ, mletú vanilku alebo citrónovú kôru. Znova všetko zmiešajte. V miske zmiešajte psyllium a vodu. Keď vznikne hustý gél, pridajte ho do misy. Všetko zľahka premiešajte a keď sa začne tvarovať pevné cesto, tak všetko dajte na pracovnú dosku a ručne vypracujte hladké cesto.
Z cesta vytvarujte guľku a zabaľte ho do potravinárskej fólie. Cesto nechajte 4 hodiny alebo cez noc odpočinúť.
Po odpočinku cesto vyberte, prepracujte ručne aby jemne zmäklo. Vyberte formu na koláč s veľkosťou 27 cm a vytrite ju maslom alebo olejom. Následne z cesta vytvarujte hrubšiu placku a na veľmi jemne pomúčenej doske začnite cesto vaľkať tak, aby pokrylo celú formu aj so stranami. Priebežne cesto od pracovnej dosky odlepujte, aby sa ľahšie prenášalo. Prípadne jemne dosku pomúčte.
Cesto preložte cez valček a opatrne ho preneste do formy a zatlačte ho do všetkých strán, aby perfektne pokrylo povrch.Prebytočné okraje prekrojte a dno cesta poprepichujte vidličkou, aby mohla unikať para.
Takto pripravené cesto nechajte ešte asi pol hodinu v chladničke. Pre pečenie si vyhrejte trúbu na 170 stupňov a pečte ho 30 minút. Cesto nechajte vychladnúť a potom ho vyberte opatrne z formy na servírovací tanier. Kým ešte cesto chladne, prirpavte si pomarančová curd.
Pomarančový curd:
V hrnci priveďte k varu 500 g pomarančovej šťavy s cukrom a štipkou soli. V menšej miske zmiešajte zvyšných 60 g pomarančovej šťavy, citrónovú šťavu a kukuričný škrob. Za stáleho miešania pridajte zmes do variacej sa pomarančovej šťavy. Hneď ako zmes zhustne, stiahnite ju z ohňa a vmiešajte dnu studené na kocky nakrájané rastlinné maslo.
Pomarančová curd vlejte ho korpusu, zarovnajte a nechajte v chladničke schladnúť a stuhnúť. Ak máte čas, tak mu dajte pár hodín. Potom koláč dozdobte čerstvými citrusmi a krájajte ostrým nožom na kúsky.
Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko a ich K-BIO šťavami.
Dobry den, je psyllium v recepte nevyhnutne? Rada by som tento dezert spravila 3-rocnemu synovi a psyllium detom neodporucaju. Dakujem za info.
Namiesto psyllia môžeš použiť pomleté ľanové semienko :)
Dakujem a prajem pekne sviatky!
Ahoj :) Je nevyhnutné nechať odležať pripravené cesto až na 4 hodiny? Ďakujem :)
Ahoj, je to ideálne,a by maslo malo sanču znova plne stuhnúť a potoms a s cestou lepšie pracovalo za studena :)