Vegan Juhoslovanské koláče sú také slané a silne maslové slimáky. Sú veľmi jednoduché a neskutočne chutné. Osobne ich mala ešte radžej ako klasické pizza slimáky. Základ je úžasné kysnuté cesto doplnené o maslovú plnku. Môžete do nich pridať aj cesnak, opražené tofu, raslinný syr alebo čokoľvek milujete! Pre mňa je tá najjednoduchšia verzia tou najlepšou.
Predtým ako začnem pridávať Vianočné sladké recepty, začnime niečím ľahkým a slaným.
Juhoslovanské koláče so sezamom
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Do vlažného rastlinného mlieka nadrobte čerstvé droždie, pridajte 10 g cukru a polievkovú lyžicu hladkej múky. Všetko zamiešajte a nechajte 10- 20 minút pracovať.
Medzitým vo väčšej miske zmiešajte hladkú múku a soľ.
Keď sa vytvorí hustá pena a bublinky, pridajte k mlieku s droždím aj olej. Teraz vlejte tekutú zmes do múky a vypracujte cesto.
Cesto môžete vypracovať aj v kuchynsom robote s hákovým nástavcom na cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridajte viac múky, záleží to od múky, akú používate.
Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku a prepracujte ho aby vzniklo pekné hladké cesto. Uložte ho naspäť do misky, pomúčte ho a nechajte pod pokrievkou kysnúť asi 40 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Kým cesto kysne, vyberte z chladničky maslo, nakrájajte ho na kocky a nechajte ho zmäknúť. Tesne predtým ako sa vrátite k cestu, pripravte si z masla náplň. V miske metličkou zmiešajte maslo, raslinnú smotanu a soľ, aby vznikla hladká hmota. Trúbu dajte vyhriať na 180 stupňov celzia.
Po vykysnutí cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti a každú časť na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte na rozmer asi 35 x 55 centimetrov. Na rozvaľkané cesto rozotrite maslovú plnku v tenkej vrstve.
Cesto zrolujte a nakrájajte tak, aby vznikol tvar trojuholníka s jedným tupým koncom. Pozrite sa na fotku nižšie ako na to. Pri takomto reze si najlepšie pri pečení držia tvar. Z tohto množstva vám vyjde asi 24 kúskov, ktoré sa zmestia na dva plechy.
Juhoslovanské koláče ukladajte na plech s papierom na pečenie. Nechajte medzi kúskami dostatočný priestor, lebo pri pečení výrazne zväčšia objem. Koláče jemne potrite jemne olejom a poriadne posypte sezamom.
Juhoslovanské koláče pečte asi 15 minút s ventilátorom, alebo 20 minút bez ventilátora. Sú hotové, keď vrch začne ružovieť a zlatnúť. Najlepšie sú hneď po vychladnutí a dopečení, ale skvelé – mäkké sú aj na druhý deň. Rada ich nechávam v trúbe alebo uzatvorenej miske, aby neschli.
Nezabudnite sledovať ďalšie nové recepty aj na instagrame.
Môj najobľúbenejší recept na ‚slané‘ pečivo. Tvar sa mi síce nedarí zachovať ako na fotkách ale hlavná je tá úžasná, jemná, ‚maslová‘ chuť a dokonalé kysnuté cesto. Naozaj topka toto <3
Skvělý recept!
Polovinu mouky jsem dala bílou hladkou špaldovou a polovinu celozrnnou hladkou špaldovou.
Velice děkuji!