Keď ma naposledy chytila chuť na sladké, tak bola veľmi konkrétna. Mala som chuť na kakaové venčeky, ktoré boli moja obľúbená desiata v škole. Venčeky, polomáčané a horalky vždy v taške potešili. Vegan horalky som už robila do Slovegán 2 kuchárky. Takže teraz vznikli vegan kakaové venčeky. A teraz ich môžem chrúmať popri homeoffice za laptopom.
Vegan kakaové venčeky s kokosom
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Začnite tým, že vytiahnete maslo z chladničky. Nakrájajte ho na kocky a nechajte ho asi 30 minút zmäknúť. Následne maslo vložte do kuchynského robota so šľahacou metličou, pridajte cukor a oboje spolušľahajte aby sa ingrediencie spojili a maslo bolo hladké.
Medzitým v druhej mise dobre zmiešajte všetky suché ingrediencie – múku, kakao, vanilku, škoricu, klinčeky, kypriaci prášok, strúhaný kokos a soľ. Kokos môžete vynechať alebo nahradiť strúhanou horkou čokoládou.
Do kuchynského robota k maslu pridajte suché ingrediencie a jablkové pyré. Zapnite robot a vymiešajte homogénne cesto. Miešajte len krátko, stačí niekoľko sekúnd, kým sa ingrediencie spoja. Cesto nesmie byť príliš „tvrdé“, ako keď robíte sušienky či linecké, kde sa má cesto vaľkať. Takéto cesto by sa vám veľmi tažko vytláčalo, preto ho nesmiete príliš miešať.
Ak budete cítiť, že cesto je príliš tvrdé a skôr vhodné na vykrajovanie, pridajte viac jablkového pyré. Nesmiete pridať zase príliš, lebo by venčeky nedržali dostatočne tvar. Na tvarovanie venčekov sa vám najviac bude hodiť piestová zdobička alebo rovno lis na cesto – sušienkovač. Odporúčam pevnú kovovú zdobičku, s ktorou sa vám bude robiť ľahšie.
Cestom naplňte zdobičku s úzkou zviezdicovou koncovkou. Z tohto množstva cesta vám vyjdú asi 2 plechy malých venčekov. Kakaové venčeky vytláčajte do kruhu s priemerom 4 centimetre. Ak spravíte väčšie, budú sa piecť 2-3x dlhšie.
Rúru vyhrejte na 180 stupňov a venčeky pečte asi 15 minút (ak pečiete bez ventilátora, s ventilátrom môže stačiť 10 minút) a pečte venčeky do chrumkava. Dajte pozor aby sa vám nespálili, každá trúba pečie inak, takže ich sledujte a keď začne byt povrch trdší, tak venčeky vyberte a nechate vychladnúť. Po vychladnutí stvrdnú.
Venčeky po dopečení budú chrumkavé, ale časom vedia nabrať vlhkosť zo vzduchu. Ak ich chcete udržať chrumkavé, skladujte ich v suchu, alebo ich ešte trochu vysušte v rúre, ak už vlhkosť naberú. Kakaové venčeky môžete nakoniec ešte pocukrovať.
Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na vegánske koláče, tak klikajte sem.
Sú vynikajúce! Trochu makačka s ručným mixérom a cukrárenských vrecúškom, ale stálo to za to. ❤️
Som rada! ❤️
Díky, je to fajn recept, věnečky jsou skoro jako kupované (hah)! Říkám si, jestli bych s ním po nějaké mini modifikaci nevykouzlila i homemade Oreo…myslíte, že by to šlo?