Čokoládovo malinový tart (vegan)

Tento rok budem mať veľmi izolované narodeniny, takže sa mi nechcelo pripraovať tortu, ktorú by nemal kto práve jesť. Ale o sladké som sa pripraviť nechcela. Tento rok som si vymyslela tart s mojou obľúbenou kombináciou chutí – čokolády a malín. Čokoládovo malinový tart je úplne vegánsky a hodí sa ako dezert celoročne.

Čokoládovo malinový tart:

Počet porcií10 porcií
Čas prípravy50 min.Čas varenia40 min.

Krehké kakaové cesto:
 200 g hladkej múky
 100 g rastlinného maslaKlikajte na môj IG stories prehľad rastlinných masiel - link funguje len cez počítač.
 70 g múčkového cukru
 ¼ ČL soli
 15 g holandského kakaa
 35 g vody
Malinová vrstva:
 250 g mrazených malín
 70 g kryštálového cukru
 10 g citrónovej šťavy
 60 g vody
 30 g kukuričného škrobu
Čokoládová vrstva:
 225 g horkej čokolády
 225 g silken tofu
 80 g kokosového mlieka z konzervyalebo mandľového mlieka
 1 PL tekutého sladidlaagáve, javorový sirup...
 1 mletej vanilky alebo vanilkovej pasty
Aquafaba a iné zdobenie (voliteľné):
 180 g aquafaby
 1 ČL citrónovej šťavy
 ½ g guarovej gumy1,5 gramu
 1 štipka jedlej sódy
 1 ČL mletej vanilky alebo vanilkovej pasty
 120 g kryštálového cukru
 rastlinná šľahačka ak nepracujete s aquafabouvoliteľné
 čerstvé maliny na ozdobenievoliteľné

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

Krehké kakaové cesto:
 200 g hladkej múky
 100 g rastlinného maslaKlikajte na môj IG stories prehľad rastlinných masiel - link funguje len cez počítač.
 70 g múčkového cukru
 ¼ ČL soli
 15 g holandského kakaa
 35 g vody
Malinová vrstva:
 250 g mrazených malín
 70 g kryštálového cukru
 10 g citrónovej šťavy
 60 g vody
 30 g kukuričného škrobu
Čokoládová vrstva:
 225 g horkej čokolády
 225 g silken tofu
 80 g kokosového mlieka z konzervyalebo mandľového mlieka
 1 PL tekutého sladidlaagáve, javorový sirup...
 1 mletej vanilky alebo vanilkovej pasty
Aquafaba a iné zdobenie (voliteľné):
 180 g aquafaby
 1 ČL citrónovej šťavy
 ½ g guarovej gumy1,5 gramu
 1 štipka jedlej sódy
 1 ČL mletej vanilky alebo vanilkovej pasty
 120 g kryštálového cukru
 rastlinná šľahačka ak nepracujete s aquafabouvoliteľné
 čerstvé maliny na ozdobenievoliteľné

Pokyny

Notes

Čokoládový tart s malinami
Čokoládovo malinový tart

Ingrediencie:

Psyllium: Psyllium je prírodná vláknina, ktorá tvorí hustý gél po kontakte s vodou. Preto je to dobrá náhrada vajíčka a pomáha predísť tomu, aby sa vám cesto trhalo. Nájdete ju v zdravej výžive, lekárňach a online napríklad tu.

Silken tofu: Silken tofu je jemnejšia verzia tofu, ktorá sa hodí to jemných a ľahkých krémov či na čokoládovú penu. Nájdete ho v DM drogérii, Yeme, zdravých výživách alebo online. Zo silken tofu robím aj skvelý hodvábny koláč. Ak silken tofu nezoženiete, môžete použiť aj tvrdšie biele tofu, asi v polovičnom množstve, ale krém nebude taký hebký.

Kokosové mlieko: Tento recept vám bude fungovať aj s iným, menej tučným, mliekom. Ale odporúčam kokosové mlieko Aroy-D, pre lepšiu chuť v kombinácií so silken tofu.

Čokoláda:  najdôležitejšia ingrediencia, ktorá určí celú chuť. Investujte do kvalitnej vegánskej čokolády. Kašlite na čokolády na varenie – tie ani nebývajú vegánske. Ja som si začala objednávať horkú čokoládu z e-shopu Petry Stahlovej, kde má skvelé vegánske francúzske čokolády (aj biele a mliečne, luxus!), ktoré vás vyjdú lacnejšie na sto gramov ako iná kvalitnejšia čokoláda z obchodu, kľudne menej ako 2 eurá za 100g. Pre tejto recept som použila túto 65% čokoládu, ktorá je skvelá aj na temperovanie a má krásne ovocnú chuť.

Aquafaba – je nálev zo strukovín, ktorý obsahuje škrob a proteín, preto sa dá šľahať rovnako ako bielka. Ak nemáte s aquafabou skúsenosti tak na mojom instagrame nájdete malý kurz, kde vám všetko vysvetlím a ukážem.

Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli. Používam cícer značiek Tesco, Alnatura alebo Giana.

Xantanová a guarová guma – tieto prírodné gumy používam pri práci z aquafabou, ktorú stužujú. Potom je pevnejšia a lepšie sa s ňou pracuje.Čoko penu pripravíte aj bez tejto pomôcky, ale ak chcete s aquafabou pracovať, určite odporúčam xantanovú gumu pri sušení. Kúpitu ju v zdravej výžive, bezpekovej sekcií, lekárňach a online.

Čokoládovo malinový tart vegánsky

Vegan krehké cesto:

V mise zmiešajte hladkú múku a studené rastlinné maslo nakrájané na kocky. Môžete použiť aj robot a listový nástavec. Múku a maslo zmiešajte tak, aby vznikla zmes konzistencie ako mokrý piesok. Potom k múke pridajte cukor, soľ, kakao a mletú vanilku. Ak používate vanilkovú pastu, tak ju zmiešajte s vodou a pridajte k nej aj psyllium. Počkajte, kým psyllium vytvorí gél. Gél pridajte k múke a krátko premiešajte ručne alebo robotom.

Cesto potom presypte sa pracovnú dosku a ručne vypracujte pevné cesto. Na začiatku sa vám bude zdať, že je suché, ale keď ho dobre prepracujete, bude mať dokonalú konzistenciu. Z cesta vytvarujte guľku a stlačte ju, aby sa vytvorila „placka“. Zabaľte ju do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 4 hodiny alebo cez noc.

Po odpočinku cesto vyberte, prepracujte ručne, aby jemne zmäklo. Úplne stuhnuté sa bude trhať a zle vaľkať. Vyberte formu na koláč s veľkosťou 27 cm a vytrite ju maslom alebo olejom. Následne z cesta vytvarujte znova hrubšiu placku a na jemne pomúčenej doske začnite cesto vaľkať tak, aby pokrylo celú formu aj so stranami. Priebežne cesto od pracovnej dosky odlepujte – nadvihujte, aby sa ľahšie prenášalo. Prípadne ešte jemne dosku pomúčte.

Cesto preložte cez valček a opatrne ho preneste do formy a zatlačte ho do všetkých strán, aby perfektne pokrylo povrch. Prebytočné okraje prekrojte a dno cesta poprepichujte vidličkou, aby mohla unikať para.

Takto pripravené cesto nechajte ešte asi pol hodinu v chladničke. Pre pečenie si vyhrejte trúbu na 170 stupňov a pečte ho 30 minút. Cesto nechajte vychladnúť a potom ho vyberte opatrne z formy na servírovací tanier.

Malinová vrstva:

Kým sa cesto chladí, pripravte si malinovú vrstvu. V menšom hrnci zmiešajte mrazené maliny, cukor, citrónovú šťavu a 30 g vody. Zmes priveďte k varu. Keď sa maliny rozpadnú, stíšte plameň a pridajte zvyšných 30 g vody zmiešaných s 30 g škrobu. Postupne škrob vmiešajte do malín. Keď malinová omáčka zhustne, je hotová a môžete ju dať do pripraveného korpusu na tart a zarovnať, aby vznikla rovnomerná malinová vrstva na dnes. Tart dajte do chladničky, kým pripravíte čokoládovú vrstvu.

Čokoládovo malinový tart:

Nad parou alebo v mikrovlnke roztopte čokoládu. Stačí, aby ste ju roztopili na teplotu okolo 40 stupňov, zbytočne ju nezohrievajte na vyššie teploty. Keď je čokoláda tekutá, do mixéra dajte silken tofu (bez tekutiny, v ktorej býva balené), mlieko podľa vašej preferencie (odporúčam kokosové z konzervy alebo mandľové pre „light“ verziu), tekuté sladidlo a vanilku. Všetko rozmixujte a potom pridajte roztopenú čokoládu a mixujte znova, aby vznikol hebký čokoládový krém.

Čokoládový krém potom navrstvite na malinový krém, zarovnajte a čokoládový tart dajte znova do chladničky na asi 2 hodiny, aby krém stuhol.

Čokoládovo malinový tart môžete dozdobiť čerstvými malinami, vegan šľahačkou alebo vyšľahanou aquafabou.

Aquafaba:

Nálev z cícera v malom hrnci zredukujte na polovicu, aby ste získali 90 gramov aquafaby. Následne nálev dobre vychlaďte a šľahajte. Do robota dajte nálev, citrónovú šťavu, guarovú gumu, štipku jedlej sódy a vanilku. Na najvyšších obrátkach všetko vyšľahajte. Po 3-4 minútach pridajte 2 PL cukru a šľahajte ďalej, kým sa v snehu nezačnú tvoriť pevné špičky. Potom postupne pridávajte zvyšok cukru. Šľahajte, kým nie je sneh pevný a hladký – bez celých kryštálikov cukru, čo skontrolujete ochutnaním alebo trením medzi prstami.

Aquafabu navrstvite na tart a dajte vychladiť. Pre efekt môžete aquafabu skaramelizovať flambovacou pištoľou.

Čokoládový tart skladujte v chladničke. A nechajte ho poriadne odstáť, tak chutí najlepšie aj sa krája najlepšie.

Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

vegan čokoládový tart
aquafaba meringue koláč
vegan malinový tart

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 4 362 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *