Vegan crinkles koláčiky s kúskami čokolády

Crinkles koláčiky ma nikdy moc nezlákali, lebo podľa vzhľadu vyzerali sucho. Pochopiteľne. Sú popraskané. Možno to máte rovnako. Tieto vegan crinkles však svojim vzhľadom klamú. Vnútri sú vláčne a šťavnaté. Podobajú sa na správne brownies, ktoré tiež nájdete na mojom blogu. Po ochutnaní som si istá, že si ich tiež zamilujete. je to jednoduchý a rýchly recept, len cesto treba nechať pár hodín v chladničke, čo je to najdlhšie čakanie na sladkú bombu.

Pripravte si aj pomarančovú verziu!

Vegan crinkles:

Počet porcií25 porcií
Čas prípravy15 min.Čas varenia10 min.Celkový čas2 hod. 35 min.

 250 g hladkej pšeničnej múky
 270 g kryštálového cukru
 90 g holandského kakaa
 8 g kypriaceho prášku (2 1/2 ČL)
 2,50 g soli (1/2 ČL)
 1,50 g mletej vanilky (1 ČL)alebo vanilkovej pasty, polovica vanilkového struku alevbo kvalitný vanilkový cukor
 100 g repkového oleja
 195 g jablkového pyré kupované, nastrúhané surové jablká nefungujú
Na obalovanie:
 kryštálový cukor
 múčkový cukor

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 250 g hladkej pšeničnej múky
 270 g kryštálového cukru
 90 g holandského kakaa
 8 g kypriaceho prášku (2 1/2 ČL)
 2,50 g soli (1/2 ČL)
 1,50 g mletej vanilky (1 ČL)alebo vanilkovej pasty, polovica vanilkového struku alevbo kvalitný vanilkový cukor
 100 g repkového oleja
 195 g jablkového pyré kupované, nastrúhané surové jablká nefungujú
Na obalovanie:
 kryštálový cukor
 múčkový cukor

Pokyny

Notes

Vegan crinkles koláčiky s kúskami čokolády
vegan crinkles cookies

Ingrediencie:

Vanilka: Vanilku najčastejšie používam mletú. Bežne ju zoženiete napríklad na Aktine alebo v DmDrogerií. Nahradiť ju môžete aj vanilkovou pastou alebo kvalitným vanilkovým cukrom, len z množstva cukru odrítajte množstvo vanilkového cukru.

Čokopecičky – dokonalé malé kúsky čokolády, ktoré som si na ozdobu úplne zamilovala. Kupujem tieto. 

Jablkové pyré – Pyré žoženiete v každom obchode medzi zaváraným ovocím. Hľadajte pyré bez pridaného cukru, napríklad toto.

Postup:

Vo väčšej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, kakao, kypriaci prášok, soľ, vanilku a aj kúsky čokolády, ak ich použíjete. Všetko dobre premiešajte. Do menšej misky dajte jablkové pyré a vlejte repkový olej. Metličkou pyré a olej zmiešajte, aby vznikla jednoliata hmota.

Mokré ingrediencie vlejte do suchých a vareškou a rukou všetko premiešajte. Vznikne vám hladké, dobre tvarovateľné, cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny. Ideálne nechajte cesto odležať cez noc.

Po odležaní vyberte cesto z chladničky a vyhrejte trúbu na 180 stupňov – ohrev z hora a dole bez ventilátora.
Z cesta odoberajte malé kúsky s váhou asi 35 gramov.
Z každého kúska vygúľajte v dlaniach peknú guličku a odložte ju na papier na pečenie, alebo inú neprilnavú plochu.

Obalovanie crinkles:

Keď máte všetky guličky vytvarované, najskôr ich všetky obaľte v kryštálovom cukre – cukor pekne do guličky zatlačte, nech nie je len na povrchu. A potom guličky obaľte v múčkovom cukre. Nešetrite. Vrstva musí byť hrubšia, aby crinkles vyzerali pekne a cukor sa neroztopil.

Skúšala som crinkles obaľovať aj len v múčkovom cukre a keď som použila poriadne hrubú vrstvu, tak vyšli tiež krásne, ale praskliny na nich boli väčšie, nie také malé a milé ako na fotkách. Ak ale chcete väčšie praskliny, obaľujte len v poriadnej vrstve múčkového cukru.

Guličky s rozostupom poukladajte na plech s papierom na pečenie. Bude ich viac ako na jeden plech, tak si ich rozdeľte na asi tri plechy (prípadne nemusíte piecť všetko cesto naraz, môžete ho mraziť a vždy si upiecť pár čerstvých koláčikov, keď budete mať chuť). Guličky, ktoré nepečiete schovajte do chladničky, aby zostali stále chladné a pekne popraskali.

Vegan crinkles pečte v trúbe asi 10-12 minút. U mňa stačilo 10 minút a boli vnútri krásne vláčne. Vyberám ich, keď sa začnú tvoriť väčšie praskliny. Po dopečení ich nechajte jemne vychladnúť a môžete hneď jesť alebo ich uložte do uzatvárateľnej misky, aby nevyschli.

Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

vegan crinkles koláčiky
crinkles koláčiky bez vajec
vegánske crinkles koláčiky
Vegan crinkles

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 49 004 times, 14 visits today)

16 Comments

  1. Kristína 30. novembra 2021 at 6:47

    Ahoj,

    kedy ich mám asi upiecť, aby boli super na Vianoce? Ako dlho vydržia? Ďakujem.

    Reply
    1. Surová dcérka 30. novembra 2021 at 19:28

      Ahoj, vydrzia tak 5 dni, v chladničke dlhsie, takže idealne kratsie pred vianocami alebo cesto zamrazit :)

      Reply
  2. Maria 1. decembra 2021 at 19:25

    Super receptík. Syn ma silnú alergiu aj na jablkovú výživu, je možné to prosím nahradiť niečím iným? Bez vajíčka?

    Reply
    1. Surová dcérka 1. decembra 2021 at 20:49

      Ahoj, použi sojovy jogurt alebo ine ovocné piré, napriklad hruškové :)

      Reply
  3. Leona Rajdlová Dyrehauge 7. decembra 2021 at 16:51

    Ahoj, zkoušeli jsme s dětmi upéct. Těsto jsem měla v lednici 24h. Po vyndání z lednice se strašně lepilo a crincles se po 10min v troubě hodně roztekly. Jsou dobré, ale nemělo vy to takto být. Netušila bys prosím, kde jsme udělali chybu?

    Reply
    1. Surová dcérka 7. decembra 2021 at 17:58

      Ahoj :) Ak bolo cesto lepkavé, tak malo prilis vela tekutín. Takže ak si omylom nepridala viac oleja alebo pyré, tak je moznost ze tvoja múka nenasala dosť tekutín (niektore znacky a druhy mozu robit neplechu) alebo pyre ktore si pouzila bolo viac tekute (obsahovalo vacsi pomer vody k jablkam) ako je bezne. :)

      Reply
  4. Zdenka 22. decembra 2021 at 19:22

    Zdravim,

    Na kolko stupnov treba vyhriat ruru? 180?
    Dakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 23. decembra 2021 at 8:43

      Ahoj, citujem s postupu: Po odležaní vyberte cesto z chladničky a vyhrejte trúbu na 180 stupňov – ohrev z hora a dole bez ventilátora. :)

      Reply
  5. Janka 23. decembra 2021 at 7:50

    Ahoj prosim ta na kolko stupnov treba vyhriat rúru? Ďakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 23. decembra 2021 at 8:43

      Ahoj, citujem s postupu: Po odležaní vyberte cesto z chladničky a vyhrejte trúbu na 180 stupňov – ohrev z hora a dole bez ventilátora. :)

      Reply
      1. Janka 23. decembra 2021 at 10:42

        Ďakujem..prepac citala som recept niekolko krat ale som uz asi trosku vygumovana..teraz som si ho zas precitala a samozrejme som to nasla ‍♀️

        Reply
  6. MichaElla 24. októbra 2022 at 16:56

    Ahoj, chcela by som vedieť, ako sa potom robia keksíky z cesta, ktoré bolo zamrazené? Treba ho nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo dať do chladničky pri nižšej teplote?

    Reply
    1. Surová dcérka 25. októbra 2022 at 8:57

      Ahoj, ak si zamrazíš cesto už pripravené na pečenie, tak stačí dať peicť, netreba rozmrazovať ani nič, maximalne sa budu piect o máličko dlhšie. :)

      Reply
    2. monika kocianova 8. januára 2023 at 18:34

      Úžasné, mňam sú :)

      Reply
  7. Lea 2. decembra 2023 at 17:27

    Ahoj, včera som ich robila a formálne vyšli super, no chcem sa spýtať, či také obrovské množstvo curku tam má nejaké odpodstatnenie? Ja by som zvládle keby ho tam bolo tak o polovicu menej.. fungovalo by to aj tak?

    Reply
    1. Surová dcérka 3. decembra 2023 at 10:44

      Ahoj, vdaka cukru sa roztekajú, dá sa niečo ubrať, pri perníčkových dávam aj 240 g a pri pomarancových som tiež dávala možné limity koľko ubrať lebo tam tom to množstvo cukru testovala najviac :) Takže niečo učrite, ale ak uberieš moc, zostanú ako guľky :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *