Vegan lupačky s makom

Po rokoch sa vraciam do detstva a pripravujem si klasiky vo vegánskej verzií. Predstavujem vegan lupačky s makom. Lupačka s čokoládovým jogurtom alebo kakaom na raňajky, kto by to nepoznal? Ale domáce lupačky sú ešte o level vyššie. Nadýchané, sladké a rýchlo preč! Viac takýchto receptov nájdete v mojej novej kuchárke Slovegán, kde nechýba ani vianočka, vegánske volské oko alebo vegánske vajíčka na tvrdo.

Na vegan lupačky s makom potrebujete:

Počet porcií12 porcií
Čas prípravy2 hod. 30 min.Čas varenia20 min.Celkový čas2 hod. 50 min.

 500 g hladkej pšeničnej múky
 250 ml mandľového mlieka
 100 g kryštálového cukru
 100 g rastlinného masla (Alsan)
 42 g droždia ( 1 kocka)
 ½ čl soli
 ½ čl mletej vanilky
Na potretie:
 4 pl maku
 2 pl nálevu z cíceru (aquafaba)
 2 pl mandľového mlieka
 2 pl agáve
 2 pl repkového oleja

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 500 g hladkej pšeničnej múky
 250 ml mandľového mlieka
 100 g kryštálového cukru
 100 g rastlinného masla (Alsan)
 42 g droždia ( 1 kocka)
 ½ čl soli
 ½ čl mletej vanilky
Na potretie:
 4 pl maku
 2 pl nálevu z cíceru (aquafaba)
 2 pl mandľového mlieka
 2 pl agáve
 2 pl repkového oleja

Pokyny

Notes

Vegan lupačky s makom
Vegan lupačky

Z tohto množstva upečiete 12 vegan lupačiek. S kysnutím, ktoré zaberie dokopy 2 hodiny, a pečením budete potrebovať na recept necelé 3 hodiny.

Postup na vegan lupačky:

V miske zmiešajte droždie, 20 g cukru, 10 g múky a 80 ml mandľového mlieka izbovej teploty. Zmes nechajte 10 — 20 minút odstáť, kým sa nevytvorí hustý kvások. Medzitým maslo roztopte nad parou a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu. 

Vo väčšej miske zmiešajte múku, 80 g cukru, vanilku a soľ. V ďalšej miske zmiešajte zvyšok mandľového mlieka a roztopené maslo. Keď je kvások hotový, vmiešajte ho do múky, pridajte aj mlieko s maslom. Všetko zmiešajte. Vzniknuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte na bochník. Vložte ho do misky, povrch poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte asi hodinu kysnúť. 

Po hodine cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí. Každá z váhou 80-90 gramov. Na veľmi jemne pomúčenej doske vytvarujte z každej časti malý bochník a potom valčekom cesto rozvaľkajte na trojuholníky. Nebojte sa, je to oveľa jednoduchšie, ako si myslíte. Valček priložte k stredu bochníka a potiahnite smerom od seba, aby ste vytvorili vrchol rožka. Cesto, ktoré zostalo na dolnej strane, rozvaľkajte valčekom do strán. Mal by vzniknúť rovnostranný trojuholník s dĺžkou strany približne 20 cm. Potom začnite od spodnej strany cesto rolovať až k vrcholu. Zrolovanú lupačku ešte párkrát prerolujte, aby sa cesto spojilo. 

Teraz budete potrebovať 2 plechy – na každý sa vojde 6 lupačiek. Vegan lupačky uložte na papier na pečenie tak, aby bol vrchol pôvodného trojuholníka na zalomený na spodku. Takto sa lupačky pri pečení neotvoria a zostanú krásne a fotogenické. Lupačky prikryte potravinárskou fóliou a nechajte ich 45 až 60 minút odpočívať, aby poriadne nabrali objem…

vegan lupačky

Medzitým v miske zmiešajte nálev z cíceru, mlieko, olej a agáve. Touto zmesou nahradíte vajíčko na potieranie. Vegan lupačky budú trochu leské a neopadá z nich mak. Tesne pred pečením lupačky jemne potrite zmesou a posypte hojne makom.

Vegan lupačky upečiete asi za 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Keď lupačky vložíte do trúby tak teplotu stíšte na 180 °C. Po upečení ich nechajte vychladnúť, zjesť ich môžete hneď.

Ďalšie Slovenské recepty nájdete tu.

lupáky s makom
lupačky briošky vianočka
vegánske lupačky briošky vianočka

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 15 516 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Irena 5. apríla 2020 at 8:02

    Včera jsem je pekla na dnešní snídani. A teda lepší domácí kynuté pečivo se mi nikdy nepovedlo Chutnají jak ty kupované a ještě o něco lépe, jsou vláčnější. I největší kritik, osmiletý syn, se do nich zamiloval.
    Děkuji za luxusní recept! A vynikající nedělní snídani ❤️

    Reply
    1. Surová dcérka 6. apríla 2020 at 16:10

      SOm veľmi rada, že sa podarili a zachutili! :)

      Reply
  2. Pingback: Cukrový rozvar pre lesklé pečivo - Surová Dcérka : Vegan Pečenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *