Spôsobov, ako využiť tekvice nikdy nie je dosť. Hokkaido tekvicu najradšej používam do polievky alebo na pyré, ktoré sa hodí na dokonalé vegan tekvicové rizoto s údeným tofu. Spolu s muškátovým orieškom, šalviou a tymianom je to jesenná dokonalosť.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko a ich Take It Veggie radou. Nájdete ho spolu s ďalšími 2 receptami odo mňa v novom Veggie letáku tu.
Vegan tekvicové rizoto:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Tekvicu rozkrojte a vyberte jadierka. Polovicu, asi 450 g nakrájajte na kocky a dajte do menšieho hrnca s pokrievkou. Pridajte trochu olivového oleja a pod pokrievkou nechajte tekvicu, za občasného miešania, zmäknúť. Zaberie to asi 15 minút. Následne kocky rozmixujte na hladké pyré.
Druhú polovicu tekvice nakrájajte na podkovičky. Údené tofu nakrájajte na plátky. Obe suroviny jemne potrite olejom, posoľte, poprášte čiernym korením a dajte piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov asi na 30-40 minút.
Kým sa tofu pečie, začnite s prípravou rizota. V hrnci zohrejte zeleninový vývar a pripravte všetky ostatné suroviny. V panvici zohrejte 1 PL olivového oleja a 1 PL rastlinného masla. Na strednom ohni opečte do zlata bielu cibuľku, zaberie to asi 10 minút. Ak máte šalviu, pridajte aj dva čerstvé lístky, ktoré nechajte opekať pár minút, kým stmavnú a nebudú chrumkavé. Maslo krásne dochutia. Po opražená cibule a šalvie pridajte na minútku nastrúhaný cesnak. Listy šalvie vyberte. Keď sa rozvonia pridajte sušený tymián a arborio ryžu. Všetko spolu krátko opekajte, kým nezačne ryža priesvitnieť.
V tom momente môžete pridať tekvicové pyré a podliať všetko bielym vínom. Ak víno nepoužijete, môžete rizoto začať podlievať po naberačkách vývarom. Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridajte naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešajte. Vývar miešam tak raz za minútu. Nemusíte pri ňom stále stáť a miešať. Miešanie a podlievanie pokračuje, kým ryža nenaberie objem – nie je akurát jemná na jedenie a neminie sa vývar. Ryža by mala byť al dente. Počas varenia omáčku ochutnávajte a pridajte muškátový oriešok, čierne korenie, prípadne soľ ak nie je vývar dosť slaný. Ja pridávam aj šťavu s polovice citróna a trochu rastlinného masla na záver na zakrémovanie. Pridajte maslo podľa vašej chuti. Rizoto by malo byť podľa správnosti tekuté a rozlievať sa po taniery.
Keď je rizoto hotové, pridajte upečenú zeleninu. Podkovičky tekvice a plátky tofu nakrájajte na menšie kúsky a zamiešajte do rizota. Rizoto by malo byť podľa správnosti tekuté a rozlievať sa po taniery. Podávajte ho s tekvicovými semienkami a bylinkami. Na záver ho môžete pokvapkať olivovým olejom.
Pozrite sa na viac receptov na vegan hlavné jedlá tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.