Ak sú vegan marhuľové guľky pripravené správne, je takmer nemožné jesť ich bez toho, aby ste ich nemali za ušami. Ja mám najradšej, keď sú plnené celými marhuľami. Je to asi tak trochu dané aj tým, že sme v záhrade vždy pestovali dve veľké marhule, ktoré úrodou nešetrili. Plniť ich však môžete čímkoľvek, na čo máte práve chuť. Skvelo fungujú aj jahody, slivky alebo čerešne, vegánsky tvaroh alebo váš obľúbený džem.
Tento recept nájdete aj v mojej Slovegán 1 kuchárke, spolu s množstvom ďalších klasík z kuchýň našich babičiek a mám.
Vegan marhuľové guľky zo zemiakového cesta:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Zemiaky uvarte v šupke domäkka. Po uvarení zemiaky schlaďte, ošúpte a vidličkou rozpučte na pyré vo veľkej mise. Jemne ich posoľte a pridajte múku – cesto sa zvyčajne nesladí, lebo sa poriadne cukruje, ale do múky můžete vmiešať aj culor, ak ho chcete sladšie. Ingrediencie v mise spracujte na lepivé cesto a položte ho na dobre pomúčenú dosku. Radšej pridajte menej múky a pracujte na poriadne pomúčenej doske, aby ste nemali príliš múčne cesto.
Aby sa vám s cestom lepšie pracovalo, rozdeľte ho na dve polovice. Každú polovicu cesta rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm, cesto potom nakrájajte na štvorce o veľkosti asi 7 × 7 cm. Marhule umyte a každú jednotlivo obaľte do cesta tak, aby vznikla celistvá guľka. Vznikne vám teda asi 28 guliek, podľa veľkosti marhúľ.
Guľky vhadzujte naraz do hrnca s vriacou vodou. Vodu preventívne premiešajte, aby sa guľky neprilepili ku dnu. Približne po 5 minútach varenia by guľky mali vyplávať na povrch. V tomto momente ich ešte nevyberajte — nechajte ich variť ešte ďalšie 2 minúty. Hotové guľky vyberte naberačkou z hrnca a uložte na pripravený
tanier.
Marhuľové guľky pred servírovaním potrite roztopeným rastlinným maslom a podľa chuti obaľte v mletom maku alebo strúhanke. Nezabudnite ich taktiež poprášiť cukrom. Ku guľkám sa hodí aj vegánsky tvaroh — recept na túto pochúťku nájdete ako súčasť receptu na kysnuté buchty.