Väčšina rôznych „slimákov“ a hniezd z lístkového cesta, ktoré som ochutnala boli príliš suché. Maminine pizza slimáky také nikdy neboli. Vždy boli dokonalo šťavnaté a chutné. Rozhodla som sa ich prerobiť na vegánske a držala si palce, aby tiež neskončili sucho. Neskončili! Takže vám pridávam môj recept na vegan pizza slimáky!
Na vegan pizza slimáky potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Postup na vegan pizza slimáky:
Rajčinové pyré zmiešajte s oregánom (alebo zmesou talianske bylinky), olivovým olejom, štipkou soli. RozbaĽte lístkové cesto a precízne a štedro ho celé potrite pyré alebo kečupom. Ak použijete kečup, tak doňho tiež zamiešajte oregáno alebo bylinky a oliváč.
Rajčinové pyré nájdete v obchodoch v tube, menšej konzerve alebo skle. Je to husná pasta s intenzívnou chuťou.
Potom si nastrúhajte rastlinný syr a posypte ním základ. Olivy nakrájajte na tenké kolieska a pridajte ich tiež. Potom vytlačte rovnomerne kúsky sojakrému. Pridajte lístky bazalky a začnite cesto rolovať z tej dlhšej strany. Rolujte pomaly a rovnomerne.
Roládu nakrájajte ostrým nožom na kolieska s hrúbkou tak 1-1,5 cm. Od vegan pizza slimákov vás delí už len kúsok! Poukladajte ich na plech s papierom na pečenie. Z jedného cesta upečiete asi jeden plech. Potom kolieska potrite olivovým olejom (alebo jemne sladeným rastlinným mliekom). To slúži ako náhrada vajíčka.
V predhriatej trúbe pizza slimáky pečte asi 15 minút na 180stupňoch. Keď sa dopečú, nechajte ich ešte trochu vychladnůt kým ich odoberiete z plecha – za horúca sa môžu ešte rozpadávať sťavnaté vnútra. Dajte im teda čas.
Môžete skúsiť vynechať aj rastlinný syr a použiť len sojakrém od Luntera a asi tomu nič nebude chýbať! Na sojakrém som maniak a som rada, že posledné dva týždne sa mi podarilo zohnať ho v Prahe. Skúsila som aj polovicu plechu bez sojakrému len s rastlinným syrom a veru, tá polovica so sojakrémom bola lepšia.
Kde jsi v Praze sehnala sojakrem? Chtěla jsem šneky udělat a selhala jsem na absenci sojakremu
Behom tyzdna ho mavaju vo World Vegan. Vypredava sa im, ale ked pridu zasoby tak je :) Vraj aj Veganland máva.
Ja by som sa rada spýtala, aké lístkové cesto používate.
Lístkové cesto kupujem v Prahe, najviac sa mi osvedčilo lístkové cesto z ceskeho Lidl-u. Väčšina ciest býva s rastlinným tukom, nie živočíšnym. Takže stačí prezrieť zloženie. Na Slovensku dokonca Vegana mávala aj možnosť veg cesta bez palmoveho oleja. :)
Pingback: Krémové vegan rajčinové rizoto s cuketou - Surová Dcérka
Pingback: Vegan Juhoslovanské koláče so sezamom - Surová Dcérka