V týchto horúcich dňoch prirodzene siahame po ľahších jedlách a grilovačkách. V horúčavách vás zasýti aj osvieži tento recept na gréckom inšpirovaný šalát s vegan halloumi „syrom“ a tahini -„medovým“ dresingom. Sladko-kyslý šalát zlepší každú grilovačku a hodí sa ako príloha k všetkému, čo radi grilujete. Aj keď ide o jednoduchý šalát, chuťou vás nadchne. Šaláty nesmú byť nudné, preto je základ kvalitný dresing a koreniny. Píniové oriešky, mäta, olivy, červená cibuľa alebo pridajte aj trochu kôpru.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Violife.
Šalát s vegan halloumi „syrom“:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Violife Grill Me mediterreanean blok – tento vegánsky syr na štýl halloumi, je dostatočne tvrdý na grilovanie na vonkajšom grile aj grilovacej panvici. Zoženiete ho vo väčších supermarketoch. Ak ho u vás nenájdete, nahraďte ho tvrdým bielym tofu.
Púpavový med – púpavový med si viete vyrobiť doma z kvetov púpav, cukru a pár ďalších ingrediencií. Bez pomoci včiel. Preto je takýto domáci med vegánsky. Skvelý recept na veľmi chutný med nájdete v mojej Slovegán 2 kuchárke. Ak chcete niekam pridaj chuť medu, tak je to skvelá alternatíva, ale použiť môžete akékoľvek tekuté sladidlo
Šalát s vegan „halloumi“:
Začnite prípravou marinády na „halloumi“ – v miske zmiešajte púpavový med alebo sladidlo, citrónovú šťavu, soľ a tymian. Vegan syr alebo tofu (ak použijete tofu, pridajte viac soli) nakrájajte na plátky, dajte do misky alebo vrecka na marinovanie, zalejte marinádou a nechajte aspoň 2 hodiny marinovať v chladničke. Ideálne marinujte cez noc.
Po namarinovaná opečte „halloumi“ na troche oleja na grile alebo grilovacej panvici. Stačí pár minút z každej strany, kým sa vytvorí opečená mriežka. Na grile všetko krásne nasiakne vôňu ohňa. Potom plátky nakrájajte na menšie kúsky a pridajte ho do šalátu, ktorý ste pripravili medzitým.
Tahini-„medový“ dresing na šalát
Kým sa všetko marinuje, pripravte tahini medový dresing a zeleninu.
V Mieske zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, púpavový med, olivový olej, soľ a čierne korenie. Na záver dresing môžete ešte vodou riediť do tekutosti, akú preferujete. Zelenina v šaláte ešte pustí vodu, takže ho nechajte radšej trošku hustejší.
Do šalátovej misy dajte premytú rukolu či mix drobného šalátu (rukola, poľníček, špenát…), na plátky nakrájanú šalátovú uhorku a červenú cibuľu, rozkrojené olivy, píniové oriešky a lístky mäty, či trochu kôpru. Pridajte aj ugrilovaný „syr“ a do šalátu vmiešajte tahini dresing. Servírujte napríklad s opečeným pečivom.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ak hľadáte ďalšie skvelé recepty na vegan šaláty, ktoré vás zasýtia, skúste tento karfiolový šalát s machovkou!