Tento recept určite poteší všetkých majiteľov odšťavovača. U nás veľmi často odšťavujeme mrkvu a „odpad“ je vždy ťažko vyhodiť. Tak vznikol tento raw mrkvový chlieb.
Na raw mrkvový chlieb potrebujeme:
– 2 šálky mrkvy (alebo inej zeleniny) – zostatky po odšťavovaní
– 150g jednozrnky
– vodu
– rascu
– tymián
– štipku himalájskej soli
– sezam
Jednozrnku necháme cez noc namočenú vo vode aby zmäkla. Pred prípravou receptu z nej vodu vylejeme. Potom rozmixujeme jednozrnku s trochou vody aby vzniklo redšie cestíčko. Do toho pridáme náš mrkvový „odpad“ a korenie, ktoré ho ešte zahustia. Ak máte sušičku, tak cesto sušíme v sušičke. Ak nemáte sušičku, zíde sa elektrická rúra v ktorej sušíme na minimálnej teplote s trochu otvorenými dvierkami, aby teplota nestúpala moc nad 42 stupňov. Vrch nášho chleba si ešte posypeme sezamom.
Takto sušíme niekoľko hodín, 6 – 8 hodín, podľa toho ako šťavnatý – chrumkavý raw mrkvový chlieb chceme.
Nebojte sa zúžitkovať odpad z odšťavovania v raw dezertoch, napríklad v muffinoch.
Viac fotografií v našom albume.
Chcela by som sa opytať, nedala by sa tá jednozrnka nahradiť niečím iným? :)
Dá sa nahradiť čímkoľvek, ale už to bude iný recept. Napríklad pohánka alebo použiť další druh zeleniny a spravit si len zeleninovýc chlieb :)