Keď som bola tento rok v Chorvátsku a na letisku nakupovala suveníry, tak mi padol do ruky rajčinový džem. Malý pohárik stál asi 4 eurá, ale nedalo sa odolať. rajčiny máme doma radi! Po ochutnaní sme zistili, že chutí veľmi podobne ako šípkový džem. Museli sme to vyskúšať aj u nás. A naozaj, čím viac cukru pridáte tým viac bude ako šípkový džem.
Na rajčinový džem potrebujete:
– 2kg cherry rajčín
– 2x gelfix super 3:1
– 1kg trstinového cukru
– šťavu z jedného citróna
– kúsok vanilkového lusku
– 3 klinčeky
Pozrite si postup na rajčinový džem tu:
Cherry rajčiny oddelíme od stopky, umyjeme a dáme do hrnca. Trochu ich varechou roztlačíme, mali by byť maximálne zrelé a červené. Takto ich začneme variť vo vlastnej šťave asi 30 minút. Po rozvarení všetko ručným mixérom rozmixujeme a scedíme, aby sme v džeme nemali zrniečka a kúsky šupiek. Prepasírovanú šťavu dáme späť do hrnca, pridáme klinčeky, vanilku, citrónovú šťavu a cukor s gellfixom. Znova varíme asi 30 minút, kým všetko nezhustne. Po tom vylovíme klinčeky z džemu, tie do pohárov nedávame.
Medzitým si pripravíme menšie poháre na suchú sterilizáciu džemu, umyjeme ich vo vode a necháme vyschnúť. Nalejeme do nich horúci džem, utrieme do sucha okraje pohára a zatiahneme poriadne viečka. Každý pohár potom otočíme dnom na utierku a všetky zakryjeme znova utierkou. Takto necháme poháre úplne vychladnúť. Skontrolujeme, či sa chytili viečka a nelúskajú. Ak nie, tak sa podarilo a džem môžete schovať do špajze ;)
Ďakujem za prekvapivo skvelý receptík! S výsledkom som maximálne spokojná. Nikdy by som nepovedala, že paradajky môžu chutiť aj takto :).