Vegan Mrkvová torta s vanilkovým krémom

Vegan mrkvová torta je jedným z mnohých receptov, ktoré som mala na tento mesiac pripravený. Veľa z nich som musela odsunúť pre chorobu, ale tortu ste chceli asi najviac, tak som sa odhodlala ju stihnúť, kým prídu sviatky. Šťavnatý mrkvovo škoricový korpus som doplnila o vanilkový krém odľahčený jablkami, takže celá torta je ľahká a zvládnete zjesť celý kúsok!

Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk a Aktin.cz, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie.

Vegan mrkvová torta

Počet porcií8 porcií
Čas prípravy1 hod.Čas varenia35 min.Celkový čas1 hod. 35 min.

Ingrediencie na 1 mrkvový korpus:
 140 g raslinného mlieka sójové, mandľové
 6 g jablčného octu 1 ČL
 50 g repkového oleja
 30 g jablkového pyré
 1,50 g sušenej Bio pomaračovej kôry 1/2 ČL, voliteľné
 85 g celozrnnej špaldovej múky
 85 g hladkej pšeničnej múky
 3,50 g kypriaceho prášku 1 ČL
 2,50 g jedlej sódy 1/2 ČL
 2 g mletej škorice 1 ČL
 2,50 g perníkového korenia 1 ČL
 70 g kryštálového cukru alebo 90 g erythritolu
 50 g vlašských orechov
 170 g nastrúhanej mrkvy
Vanilkový krém:
 350 g rastlinného mlieka (sójové, mandľové...)
 50 g kryštálového cukrualebo 65 g erythritolu
 50 g kukuričného škrobu
 ½ vanilkového luskualebo 2x vanilkový cukor s pravou vanilkou, alebo 2 ČL vanilkovej pasty
 150 g jablkového pyré
 štipka soli
 200 g rastlinného maslaAlsan, Naturli
 3 g slnečnicového/sójového lecitínu - emulgátoru1 ČL, voliteľné - viac nižšie

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

Ingrediencie na 1 mrkvový korpus:
 140 g raslinného mlieka sójové, mandľové
 6 g jablčného octu 1 ČL
 50 g repkového oleja
 30 g jablkového pyré
 1,50 g sušenej Bio pomaračovej kôry 1/2 ČL, voliteľné
 85 g celozrnnej špaldovej múky
 85 g hladkej pšeničnej múky
 3,50 g kypriaceho prášku 1 ČL
 2,50 g jedlej sódy 1/2 ČL
 2 g mletej škorice 1 ČL
 2,50 g perníkového korenia 1 ČL
 70 g kryštálového cukru alebo 90 g erythritolu
 50 g vlašských orechov
 170 g nastrúhanej mrkvy
Vanilkový krém:
 350 g rastlinného mlieka (sójové, mandľové...)
 50 g kryštálového cukrualebo 65 g erythritolu
 50 g kukuričného škrobu
 ½ vanilkového luskualebo 2x vanilkový cukor s pravou vanilkou, alebo 2 ČL vanilkovej pasty
 150 g jablkového pyré
 štipka soli
 200 g rastlinného maslaAlsan, Naturli
 3 g slnečnicového/sójového lecitínu - emulgátoru1 ČL, voliteľné - viac nižšie

Pokyny

Notes

Vegan Mrkvová torta s vanilkovým krémom
vegan mrkvová torta s vanilkovým krémom

Ingrediencie:

Celozrnná špaldová múka – ak chcete svoje koláče obohatiť o nejaké živiny, použite polovicu špaldovej múky. Ja som použila túto.

Orechy – v tomto recepte môžete použiť vlašské orechy, pekany či mandle. Na Aktine nájdete aj skvelé kilové balenia. Prípadne ich môžete nahradiť sušeným ovocím, aké máte radi (marhule, brusnice).

Erythritol – veľa z vás sa snaží obmedzovať cukor. Ja nie, ale otestovala som aj erythritol ako alternatívne sladidlo. Treba ho použiť trochu viac, je menej sladké, ako cukor a má trochu inú chuť, ale dá sa to. V tomto recept nájdete verziu s cukrom aj s erythritolom.

Emulgátor – táto prísada do krému nie je nutná, ale pomôže vám dosiahnuť hladký krém ak ho chcete naozaj vizuálne dokonalý. Emulgátor nahradí vajíčko a splní funkciu spájania vody a tukov do celku. Najčastejšie sa v potravinárstve používa sójový lecitín, slnečnicový lecitín alebo citrusový emulgátor. Ak pracujete s krémom častejšie, určite si nejaký zožeňte, funguje ako zázrak a z každého vegan krému s tukom a pudingom spraví krásne hladký krém.

torta zo špaldovej múky Aktin

Vegan mrkvová torta : Korpus

Z ingrediencií vyššie upečiete jednu vrstvu torty. Ja som ju piekla 3x pre túto tortu. Vy si môžete vybrať koľko vrstiev chcete. Ja som ich miešala postupne aby nemuselo cesto čakať pred pečením. S pečením začnite ideálne večer, aby cesto do rána poriadne odstálo a potom sa lepšie krájalo a orezávalo.

V miske zmiešajte rastlinné mlieko a jablčný ocot. Potom pridajte k mlieku aj olej, jablkové pyré a pomarančovú kôru, ak ju používate. V druhej miske zmiešajte špaldovú múku, pšeničnú múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu, perníkové korenie a sladidlo – cukor alebo erythritol. Pridajte hrubo nasekané vlašské orechy.

Mokré ingrediencie vmiešajte do suchých a na záver pridajte natrúhanú mrkvu – strúham ju na jemejšom strúhadle, aby neboli v koláči príliš hrubé kúsky mrkvy. Cesto miešajte len, kým sa mrkva dobre nepremieša, zbytočne cesto nemiešajte.

Trúbu vyhrejte na 175 stupňov. Vyberte formu na tortu s priemerom asi 20 cm a dno vysteľte papierom na pečenie. Cesto presuňte do formy a zarovnajte. Korpus pečte asi 35-40 minút – bez ventilátora. S ventilátorom bude cesto hotové skôr. Pred dopečením do stredu korpusu vpichnite špáradlo, aby ste skontrolovali či už je cesto dosť prepečené. Ak je špáradlo suché, môžete cesto vybrať a nechat cez noc vychladúť. Ak je špáradlo vlhké, pečte korpus dlhšie.

Keď budete mať upečené všetky korpusy, nechajte ich aspoň 2-3 hodiny vychladnúť. Ideálne cez noc. Potom zrežte vrch korpusu, aby ste ho zarovnali a odrezky môžete hneď ochutnať.

Vanilkový krém s jablkovým pyré

Aspoň hodinu pred prípravou krému vyberte z chladničky maslo a nechajte ho zmäknúť. Ak budete pripravovať menej vrstiev mrkvového korpusu, tak môžete pripraviť len polovicu alebo tretinu krému.

Dopredu začnite aj s prípravou pudingu, ktorý potrebuje vychladnúť, kým začnete šľahať krém.

Do hrnca dajte 250 g rastlinného mlieka a nechajte ho zovrieť. V miske zmiešajte zvyšných 100 g mlieka s cukrom, kukuričným škrobom, vanilkou (ak používate vanilkový cukor, použite menej cukru), jablkovým pyré a štipkou soli. Keď mlieko zovrie, vmiešajte za stáleho miešania studené ingrediencie a všetko miešajte, kým nevznikne hustý puding.

Puding prelejte do misy, vrch prekryte potravinárskou fóliou a puding dajte vychladnúť na studené miesto alebo do chladničky.

Po vychladnutí pudingu a zmäknutí masla, môžete vmiešať krém. Maslo nakrájajte na kocky a vložte do misy na šľahanie alebo kuchynského robota s nástavcom na šľahanie. Šľahač pustite na plné obrátky a našľahajte maslo. Zaberie to asi 5 minút. Potom začnite po lyžiciach pridávať a zašľahávať puding.

Na záver pridajte emulgátor, ak ho máte, a krém vyšľahajte do hladka.
Keď je krém hotový, môžete tretinu natrieť na prvý korpus. Na krém uložte druhý korpus. Takto pokračujte, kým máte 3 vrstvy. Zvyškom krému môžete potrieť strany torty. Tortu dajte na 2-3 hodiny stuhnúť do chladničky.

Tortu dozrobte nasekanými orieškami alebo čerstvou mrkvou. Z tohto množstva a pri 20 cm fotme, vám vznikne asi 8 slušných kúskov torty. Skladujte ju v chladničke, kým sa nezje.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Odporúčam aj recept na cuketový koláč!

vegánska torta z mrkvou
vegan carrot cake
vegánska mrkvová torta


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 30 395 times, 11 visits today)

2 Comments

  1. Karin 31. marca 2021 at 20:01

    Dobrý deň, môžem sa spýtať dá sa namiesto repkoveho oleja zvoliť iný?
    Ďakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 1. apríla 2021 at 8:29

      Dobrý deň, samozrejme, akýkoľvek olej s neutrálnou alebo jemne orieškovou chuťou vhodný na pečenie bude okej :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *