Okrem vegánskej kapustice či raw kapustnice v niektorých častiach Slovenska patrí k sviatkom Vianočná hubová polievka. Sme rodina, v ktorej sa nebojíme meniť naše zvyky a tak sme ju vyskúšali. Chutila skvelo, je hustejšia ale vlastne veľmi chuťovo podobná kapustnici, kedže sme ju tiež dochutili sušeným ovocím.
Na Vianočńu hubovú polievku budete potrebovať:
– pohár/ 7dcl sušených húb
– 8 sušených sliviek
– 3-4 hrušky (vysušiť dopredu)
– 2 cibule
– 100g ryže
– 1l rastlinného mlieka
– 200ml rastlinnej smotany,
– 6PL hladkej bezlepkovej múky
– polovicu citróna
– himalájsku soľ
– agáve sirup
– slnečnicový olej
Sušené hríby, najlepšie dubáky, si najskôr namočíme do vody a necháme ich aspoň 3-4 hodinky alebo cez noc zmäknúť. Jeden pohár môže byť asi 40-50gramov sušených húb. Zmäknuté huby aj s vodou prelejeme do hrnca a dáme variť spolu s jednou očistenou cibuľou v celku.
Trochu osolíme a varíme skoro do mäkka, potom pridáme slivky, hrušky a varíme ďalších 15-20 minút. Potom pridáme do polievku nepremytú guľatozrnnú ryžu a varíme asi 10 minút, aby nebola ryža tvrdá ani rozvarená.
Medzitým si pripravíme zásmažku. Na oleji si speníme do sklovita 1 cibuľku nakrájanú na drobno, pridame asi 5-6 PL hladkej bezlepkovej múky a miešame. Chvíľu zmes opražíme, aby mala zásmažka svetlohnedu farbu. Potom ju odstavíme z ohňa a zalejeme 1 litrom mlieka, použili sme ovsené mlieko. Môžete hneď pridať aj smotanu alebo ju zmiešať do polievky až neskôr ak budete chcieť.
Keď máme hotovú zápražku a aj ryža je správne uvarená, vlejeme zásmažku cez sitko do polievky. Všetko rozmiešame a dochutíme podľa seba sójovou smotanou, polovičkou citróna a agáve sirupom namiesto medu.
Vianočná hubová polievka sa pripravuje v rôznych kútoch Slovenska a tento recept je z oblasti Vrbového :) K celému vegan a raw menu budete ešte potrebovať napríklad tieto recepty:
Tofu kapor so zemiakovým šalátom
Raw Parížske rožky
Raw Šuhajdy
Raw Linecké
Kokosové guľky
Agávníky
Vanilkové rožteky
Pingback: Vegan Linecké koláčiky - Raw Mother&Daughter
Pingback: NAŠE VEGAN VIANOČNÉ MENU | my love 5d
Pingback: Vegánsky "Vaječný" likér - Dcérka
Ahoj:) recept vyzerá super len by som sa chcela spýtať prečo pridávaš do polievky ryžu? ďakujem:) Prajem krásne sviatky
Ahoj :) Do originálnej hubovej polievky sa tiež pridáva ryža, takže ju tam dávame tiež, chutí nam to tak a dodržiava tradičný recept :) Krásne sviatky aj tebe!
Pingback: Vianočná pôstna kapustnica - Surová Dcérka: Vegan recept
Pingback: Agávníčky - Vegan medovníky - Surová Dcérka : Recept