Vyzerajú ako parížske rožky, chutia ako parížske rožky, ale neobsahujú žiadne maslo, mlieko, vajíčko… Sú vegánske a sú raw. Vegan parížske rožky. O Vianociach hovoríme ako o sviatkoch pokoja a mieru. Bodaj raz také budú, keď nebudú trpieť kapry, živé stromčeky a zvieratá, ktoré naša vianočná nadprodukcia jedla stojí ich pokoj. Všetko môžeme mať pripravené šetrnejšie k planéte, zvieratám a nášmu zdraviu. Tak poďme na to! :)
Na orechový základ potrebujete:
– 200g vlašských orechov
– 2 až 3 PL kokosového cukru
– 2PL agáve
Vlašské orechy tento krát nenamáčame, ale dáme ich priamo do mixéra s kokosovým cukrom. Rozmixujeme ich spolu a dáme do misky. Orechy pustia mixovaním tuk a budú lepivejšie. Ale pridáme ešte trochu agáve, aby nám zmes dobre držala a dala sa spracovať na cestíčko. Nebojte sa robiť všetko podľa seba a pridať viac či menej agáve, aby ste mali cestíčko také, ako v našom video recepte:
Cesto vyvaľkáme čo najtenšie a povykrajujeme z neho mesiačiky. Aby sa nám cesto nelepilo na podložku, namiesto múky použijeme kokosový cukor. Takže učrite nesladte veľa, lebo nejaký cukor do cesta pribudne pri vaľkaní. Mesiačiky poukladáme na papier na pečenie a dáme do sušičky. Sušenie trvá asi 6 -7 hodín na teplote do 42 stupňov. V polovici sušenia ich pretočíme,a by sa dobre presušili aj z druhej strany. Môžete skúsiť sušenie na radiátore, alebo sušiť v trúbe na vyššej teplote. Tak nebudete mať úplne raw parížske rožteky, ale vegánske budú stále.
Na parížsky krém potrebujete:
– 300g kešu orechov
– 50g kakaového masla
– 2PL kokosového oleja
– 100g vegánskej alebo raw čokolády
– 2-3PL nepraženého kakaa
– 2PL agáve
Kešu oriešky si necháme cez noc namočené vo vode, aby zmäkli a dali sa rozmixovať na úplne hladký krém. Pred mixovaním ich scedíme a presušíme, aby neboli vlhké. Nad teplou vodou si roztopíme v hrnčeku celú tmavú vegánsku alebo raw čokoládu, podľa toho aká nám chutí a či robíme raw alebo vegan verziu. Do mixéra teda dáme kešu oriešky, roztopenú čokoládu a kakaové maslo (nemusíme hneď pridať všetko, môžeme si odložiť niečo na polevu), môžeme pridať aj 2-3 lyžice raw kakaa, pridáme aj kokos a agáve a rozmixujeme. Čokoládu a kakaove maslo pridávajte podľa chuti. My vždy ochutnáme a pridáma viac ak chceme krém ešte čokoládovejší.
My sme raw kakao nakoniec nepridali, aj keď sme chceli, lebo sme pri natáčaní videa úplne zabudli. Nezabudnite krém ochutnať, či je dosť čokoládový, dosť horký a podľa vašej chuti. Krémom ozdobíme náš orechový základ a necháme takto rožteky stuhnúť aspoň pol hodinku. Nám stuhli nádherne a pustili sme sa do čokoládovej polevy.
Pri príprave krému si môžeme odložiť roztopenú čokoládu a kakaové maslo, ktoré použijeme na polevu. Ale ak miniete čokoládu do krému, tak si znova roztopíme aspoň polovičku čokolády, kakaového masla a pridáme trochu kokosového oleja, aby nám všetko lepšie stuhlo na rožtekoch. Rožky opatrne dole nohami namočíme do čokolády a dáme opäť stuhnúť aspoň na hodinu. Potom už sú parížske rožteky hotové. Najlepšie sú deň po príprave keď sa všetky chute spoja a keď trochu roztuhnú po vybratí z chladničky. Vegan parížske rožky.
Ak sa ti páči, čo robíme, pomohli sme ti na tvojej ceste, môžeš sa stať naším patrónom tu a získať rôzne odmeny a výhody :) vegan parížske rožky.
Pingback: Vianočný tofu kapor so zemiakovým šalátom - Raw Mother&Daughter
Pingback: Vianočná hubová polievka - Raw Mother&Daughter
Pingback: Vegan Linecké koláčiky - Raw Mother&Daughter
Děkuji za recept! Jdu na to:)
Pingback: Vegánsky "vaječný" likér - Surová Dcérka
prosim kolik kakaoveho masla v kremu? neni tam mnozstvi. dikz barbora
Robili sme to od oka, ale mozes vo videu pozriet ze je to tak 1dc čokolády a kakaového masla, tak mozes zacat a potom pridat aby bol krem dost cokoládový a horký. Vždy pridavame podla chuti :)
K tomuto receptu bych, prosím, měla dotaz – netuší někdo, proč se mi při výrobě krému odděluje tuk od zbylé hmoty, která je pak hrozně hutná? Mixér máme podobný jako vy. Jedině mě napadá vlhkost toho kešu – jestli se tak třeba čokoláda může srazit? Už při mixování není tak vzdušný, lehký jako váš ve videu, při nanášení na podklad pak vytéká zvlášť olej (vypadá v podstatě jako čisté kakaové máslo) a zvlášť tuhá hmota.
Díky za případné tipy! :)
Pingback: Vegan Kokosky s náplňou - Surová Dcérka : Vegan Vianoce
Ahoj to to je u mňa najoblubenejši recept každý rok sa k nemu vraciam dokonca chutí aj mojmu 82 ročnému svokrovi .