Kým s mamou si užívame zdravé sladkosti – ovocie, stále, snažíme sa prepašovať niečo lepšie aj k zvyšku rodiny. Včera sme im upiekli tradičný višňový koláč, ale namiesto vajíčok sme použili banány a mlieko tiež nebolo od kravičky. Vznikol vegan višňový koláč s makom. Chvíľku po dopečení zmizla polovica plechu u otca aj u starých rodičov, ktorý doteraz netušia, že jedli niečo vegánske. Asi im už budeme piecť len vegánsky veci lebo aj hrušková vegánska bublanina mala úspech.
Na vegan višňový koláč s makom potrebujete:
– 3 banány
– 250g višní
– 150g mletého maku
– 120g špaldovej celozrnnej múky
– 80g pohánkovej múky
– 100ml kokosového oleja
– 130g nerafinovaného trstinového/ kokosového cukru
– 1 prášok do pečiva
– 250ml rastlinného mlieka alebo smotany
Zrelé banány si roztlačíme a vyšľaháme ich s cukrom, mliekom a olejom kým to nebude trochu peniť. Potom primiešame múku, mak a kypriaci prášok. Cesto potom vylejeme na plech s papierom na pečenie, posypeme višňami a dáme piecť do trúby na 170 stupňov asi na 40 minút.
Všetkým nevegánskym rodinným príslušníkom dobrú chuť!
Super! Moc chutná!
Prosím, aké rozmery plechu sú vhodné pre toto množstvo surovín? Dakujem
ROzmer asi 27×38 cm :)
Genialny je! robim ho niekedy s pomletym a niekedy s nepomletym makom. Namiesto cukru som skusila agavovy sirup – a super. Je to velmi rychle, znesie upravy receptu (podla toho co mam doma)